Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Världens första plagg av helt återvunnen bomull

Publicerad: 7 Augusti 2014, 06:36

En stor del av världens utslitna bomullskläder hamnar på tippen. Nu har KTH-forskare utvecklat världens första plagg som bara består av återvunnen bomull.


Klädkonsumtionen ökar stadigt och så även avfallsberget. En viss del av plaggen används som tätning i byggnader men hamnar till slut ändå på tippen när husen rivs, rapporterar Veckans Affärer.

KTH-forskare har länge jobbat med att återvinna kasserad bomull och samarbetat med svenska företag. Nyligen kunde de visa upp världens första viskosplagg helt gjort av återvunnen bomull.

"Skalbarheten för denna process är enorm", kommenterar Henrik Norlin på företaget Re:newcell, som gjorde den första versionen av materialet. Den nya tekniken gör att alla cellulosamaterial kan återvinnas, enligt honom. Nu ska företaget bygga en fabrik för att återvinna kläder och det har redan kontakt med flera företag som ska köpa tyget istället för dess konventionella motsvarighet.

Ett stort problem tidigare har varit de tungmetaller som använts i återvinningskedjan, men nu har man lyckats komma runt det, enligt Veckans Affärer.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.