Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världens grönaste sjukhus finns i Grønneköpingki

Publicerad: 11 januari 2018, 13:18

I den påhittade staden Grønneköpingki kommer snart världens mest hållbara sjukhus att byggas. En virtuell, klickbar modell ska visa vilka lösningar som krävs för att nå målen.


Sjukhusmodellen i påhittade staden Grønneköpingki ska samla uppgifter om de bästa hållbarhetslösningar som finns för sjukhus i dag. Informationen kommer att presenteras i en landskapsvy över ett universitetssjukhus i den virtuella staden med 453 000 invånare, någonstans i Norden.
– Det finns många bra lösningar för sjukhus i dag, men de kan vara svåra att hitta. Det vill vi lösa med hjälp av en webbportal där man kan klicka sig fram, se vad som finns och vem som har det, säger Daniel Eriksson, grundare av Nordic Center för Sustainable Healthcare och initiativtagare till Grønneköpingki.

En jury, sammansatt av miljöchefer från olika nordiska sjukhus, ska välja ut vilka lösningar och leverantörer som presenteras i modellen. Allt som visas måste finnas i något nordiskt sjukhus och vara tillgängligt på marknaden. Innehållet kommer att uppdateras ungefär en gång om året. Några exempel på framgångsrika hållbarhetslösningar som används i svenska sjukhus är systemet med snökyla i Sundsvall och PVC-fria blodpåsar från Östersund.

Arbetet med Grønneköpingki är även tänkt att förbättra kunskapsöverföringen mellan sjukhus i Norden. En första upplaga av den virtuella modellen beräknas bli klar i mitten av 2018. Lanseringen kommer att följas av flera event på olika platser i de nordiska länderna, dit leverantörer och sjukhusrepresentanter bjuds in. 2021 ska den fullständiga modellen vara färdig.

Projektet finansieras bland annat av organisationen Nordic Innovation.
– Det internationella intresset för nordiska sjukhuslösningar är redan jättestort, exempelvis för ny avfallsteknik, frågan är främst hur vi ska ta tillvara intresset, säger Daniel Eriksson.

På Nordic Conference on Sustainable Healthcare, som arrangeras i Stockholm den 15 februari kommer projektet att presenteras närmare.

Läs mer om Nordic Conference on Sustainable Healthcare

Marie Granmar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.