Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världens klimatlöften otillräckliga – med flera miljarder ton

Publicerad: 25 november 2011, 08:32

FN varnar nu för ”utsläppsgapet”. Betydligt mer måste göras de kommande nio åren för att vi ska klara tvågradersmålet.


Ämnen i artikeln:

COPWWF

Rapporten Bridging the Emissions Gap presenterades i veckan av FN:s miljöprogram (UNEP). I rapporten framgår att det är både tekniskt och ekonomiskt möjligt att fram till 2020 minska utsläppen till en nivå som gör att vi får en rimlig chans att långsiktigt hålla den pågående temperaturhöjningen under två grader.

Men rapporten visar också att själva gapet, mellan vad som alltså krävs för att klara klimatmålet och vad världens länder nu planerar att göra, för tillfället är stort – och beräknat till att bli minst sex miljarder ton för stort år 2020.

Förra året kom en liknande rapport från Unep som pekade på att människan inte får släppa ut mer än cirka 44 miljarder ton i koldioxidekvivalenter år 2020 för att ha en rimlig chans att klara tvågradersmålet.

Då konstaterades också att om alla mål och löften som hittills kommit från världens länder genomförs skulle det sammanlagt ändå bli 5-9 miljarder ton för mycket utsläpp år 2020. I årets rapport framgår att detta gap har ökat. Nu ser det ut att bli ännu större utsläppsmängder år 2020, hela 6-11 miljarder ton för mycket.

Unep:s chef, Achim Steiner, skriver i rapportens förord att det trots den mörka bilden ändå finns goda möjligheter att minska utsläppen under de kommande åren. Utan några egentliga tekniska eller finansiella genombrott skulle en minskning med mellan 14 och 20 miljarder ton vara genomförbart. Men då behöver vi snabbt se politiskt mod och uppvisat ledarskap, menar Steiner.

Arbetet med att ta fram Unep-rapporten involverade 55 forskare och experter från 15 länder. Till skillnad från förra årets rapport har man denna gång även analyserat 13 scenarier gjorda av 9 olika forskarlag som beskriver vad som kan göras för att få ner utsläppen, och därmed minska gapet. Resultatet, enligt Unep, innebär att det finns flera väl fungerande vägar att ta för att tackla problemet, men att det är hög tid att vi nu på allvar påbörjar detta arbete.

WWF:s Stefan Henningsson säger i en presskommentar angående Unep:s rapport:
– Vi hoppas att världens länder åtminstone erkänner att gapet finns och att frågan kommer upp i Durban. EU måste inse att det är dags att åta sig minst 30 procents utsläppsminskningar till 2020, att minska utsläppen med dagens 20 procent till 2020 räcker inte.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

COPWWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News