Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världens längsta djur skyddas från handel

Publicerad: 2 september 2019, 09:27

Delar från vilda giraffer - en populär handelsvara.

Foto: Jean Beaufort/Needpix

Giraffen har för första gången listats inom konventionen för internationell handel med hotade arter, CITES. Enligt en talesperson på konferensen är giraffen ännu mer hotad än elefanten.


Afrikanska naturvårdsorganisationer gläds efter att CITES-konventionens 18:e partsmöte fattat flera beslut som kan minska risken för att några av Afrikas största och mest kända turistmagneter helt utrotas.
Det finns nio underarter av giraff och samtliga lever i Afrika söder om Sahara. Samtliga sex underarter har nu satts upp på konventionens andra bilaga, vilket innebär att handeln med delar från djuret regleras och försvåras men inte totalförbjuds.

Enligt naturvårdsorganisationen African Wildlife Foundation, AWF, har Afrika under de tre senaste decennierna förlorat 40 procent av sin giraffpopulation i vad som kallas för en ”tyst utrotning”. Det beror dels på att det stora djuret har mindre natur att röra sig i och dels på att det sker en betydande handel med delar från dödade djur. Enligt en rapport importerades 33 000 giraffdelar till USA mellan 2006 och 2015, bland annat mattor och jackor av giraffskinn och knivar med handtag av giraffben, nästan samtliga från vilda giraffer.

Tom De Meulenaer, chef för vetenskapliga tjänster på CITES, anser att medan elefanterna har varit i fokus står girafferna inför ett betydligt allvarligare utrotningshot.
”Giraffen är, i det vilda, mycket mer sällsynt än afrikanska elefanter. Vi talar om några tiotusentals giraffer, och vi talar om några hundratusentals elefanter. Så vi måste vara försiktiga”, säger han i en kommentar.
Enligt Philip Muruthi, vice ordförande för artskydd och vetenskap vid AWF, vet man för lite om hur giraffer kan skyddas men det finns hopp om att lära sig mer genom att studera arbetet i Angola och Sydafrika, där man lyckats öka populationerna.

På CITES-konferensen som avslutades i förra veckan ville flera afrikanska stater även lätta på förbudet mot handel med elefantdelar, bland annat med motivet att man ville kunna sälja gamla lager med elefantbetar. Förslaget mötte dock hårt motstånd och gick inte igenom.
”Vi uppmanar alla länder som har Afrikansk elefant och det internationella samfundet att ha en fast ståndpunkt när det gäller Afrikas elefanter och att införa stränga åtgärder som utraderar den omättliga efterfrågan som hotar överlevnaden av världens största landlevande däggjur”, säger Philip Muruthi i en kommentar.

Nya på listan över arter med vilken handel begränsas är förutom giraffer ytterligare 18 hajarter. För andra arter, såsom asiatiska uttrar, ändrades listningen från begräning till totalförbud mot handel.

De stora katterna tiger, lejon, gepard, jaguar och leopard fick på konferensen en särskild arbetsgrupp som ska jobba samlat med både illegal handel och bevarandeåtgärder.

Det finns också arter som man lyckats vända trenden för och som lyftes från handelsförbud. Dit hör Argentinas population av den lilla kamelen vicuña och Mexikos population av amerikansk krokodil.

Även för arter av utrotningshotade träd, koraller, akvariefiskar, ödlor, grodor med mera fattades nya beslut på konferensen.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.