måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världens matproduktion kan kollapsa samtidigt — missas i klimatriskbedömningar

Publicerad: 19 juli 2023, 10:17

Klimatriskbedömningar missar att matproduktionen i världens viktigaste regioner kan kollapsa samtidigt.

Foto: Anders Wiklund/TT, Björn Lindgren/TT, Getty Images

Risken för att matproduktionen i världens så kallade kornbodar kollapsar alla på samma gång som en följd av klimatförändringen har underskattats. Det visar forskningsresultat som har publicerats i en vetenskaplig tidskrift. Enligt forskarna innehåller dagens klimatriskbedömningar blinda fläckar som måste tas med i beräkningen för att undvika en situation med förödande konsekvenser.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Communications publicerade i förra veckan en forskningsartikel där sex forskare tittat närmare på gängse klimatmodeller med avseende på risken för att en situation med låga skördar inträffar samtidigt i världens stora spannmålsproducerande regioner.

Enligt forskarna kan samtidiga extremväder runtomkring på jorden utlösa en sådan här situation, men hittills har den här klimatrisken inte kvantifierats – något som de menar är avgörande för att kunna bedöma risker för matsäkerheten.

Läs också: Fyra storbolag — Så jobbar vi med risker

”Givet de skevheter i modellerna som identifierats, är framtida bedömningar av regionala och samtidiga skördebortfall till följd av situationer med meandrande jetströmmar fortsatt mycket osäkra. Våra resultat tyder på att blinda fläckar i modellerna när det gäller sådana allvarliga men mycket oklara risker måste förutses och tas hänsyn till i meningsfulla klimatriskbedömningar”, skriver forskarna i sammanfattningen av sina resultat.

Gått under radarn

I den oberoende brittiska tidningen The Guardian beskriver den ansedda hållbarhetsjournalisten George Monbiot en situation där den här studien till stor del gick under radarn när den publicerades i förra veckan, trots att den indikerar att matproduktionen på jorden kan vara nära en kritisk brytpunkt.

”När ett system väl har blivit skört, och dess motståndskraft inte återställs, är det inte en fråga om ´om´ och hur, utan när”, skriver han.

George Monbiot har själv talat om hoten mot matsäkerheten i det brittiska parlamentet och anser att det är världens rika maktelit som bromsar en klimatomställning som skulle gynna majoriteten.

Läs mer:
Video: Så gör du en klimatscenarioanalys
Kartläggning: Här saknar livsmedelsjättarna tydliga mål
Läs studien
Läs artikeln i The Guardian

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev