Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världens största biodieselfabrik invigd

Publicerad: 9 mars 2011, 09:14

Finska energijätten Neste Oil invigde igår sin nya biodieselanläggning i Singapore. Fabriken sägs vara världens största och enligt bolaget kommer runt 800 000 ton bränsle att produceras här årligen.

Ämnen i artikeln:

BiobränslePalmoljaRegnskog

Råvarorna som ska användas till biodieseln är framför allt palmolja och rester från palmoljeproduktionen i Malaysia och Indonesien. Men även djurfetter från Australien och Nya Zeeland kommer att transporteras till fabriken.

Neste Oil uppger i ett pressmeddelande att bygget kostat cirka 550 miljoner Euro och att runt 120 personer kommer att arbeta i den nya anläggningen. En liknande fabrik är också på gång i Rotterdam och förväntas stå klar i mitten på året. När även den är igång kommer Neste Oil sammanlagt ha en årlig produktion på ungefär två miljoner ton biodiesel.

Bygget är dock inte okontroversiellt. Neste Oil har länge kritiserats för sin stora användning av palmolja. En planerad lansering av biodieseln i Sverige ställdes till exempel in 2007, bland annat efter kritik från miljörörelsen som ansåg att den ökande efterfrågan på palmolja snabbade på regnskogsskövlingen i Sydostasien.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev