Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världens största solcellsanläggning i drift

Publicerad: 25 oktober 2010, 08:56

Enbridge och First Solar har byggt världens största solcellsanläggning i Ontario, Kanada. Den klår den tidigare största spanska Olmedilla-anläggningen med råge.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Sarnia Solar har en kapacitet på hela 80 megawatt, vilket gör den till världens största solcellsanläggning i drift. Olmedilla-anläggningen i Spanien var tidigare störst med sina 60 megawatt.

Projektet är en del av energibolaget Enbridges allt mer omfattande satsning på grön energi, som redan inkluderar andelar i sju vinkraftverk, ett geotermiskt projekt och fyra återvinningsanläggningar för spillvärme.

– Våra investeringar i grön energi är en allt viktigare del av företagets verksamhet. Under det senaste halvåret har vi satsat 1,5 miljarder dollar i fyra nya projekt, vilket innebär att vi totalt har investerat 2 miljarder dollar i grön energi, säger Enbridge-chefen Al Monaco i ett pressmeddelande.

Totalt har företaget en produktionskapacitet för grön energi på 850 megawatt, tillräckligt för att försörja 292 000 hushåll.

First Solar stod för själva bygget och installationen, och kommer även att sköta driften och underhållet av Sarnia Solar. Hela anläggningen använder företagets avancerade tunnfilmspaneler.

Sarnia Solar-anläggningen kommer att generera cirka 120 000 megawattimmar om året, vilket motsvarar 12 800 hushålls elbehov. Enligt Enbridge kommer anläggningen inte att producera något avfall.

– Det här är ett exempel på de typer av projekt för förnybar energi som har utvecklats under Government of Ontario’s Green Energy Act. Ontario kan nu skryta med det största solkraftverket i Nordamerika, säger Ontarios energiminister Brad Duguid i ett uttalande.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News