Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världens största soldrivna båt framme i Hongkong

Publicerad: 16 augusti 2011, 12:27

Den helt soldrivna katamaranen Tûranor PlanetSolar åker jorden runt för att upplysa om de möjligheter som finns med solkraft. Nu har man nått Hongkong och där passade båtens team på att uttala sig om potentialen för solkraft som drivmedel.


Ämnen i artikeln:

SolkraftCleantechGreentech

Vi har tidigare skrivit om den tyske entreprenören Immo Ströher och hans soldrivna jättekatamaran Tûranor PlanetSolar. Förra året inledde hans team sin jorden runt-turné för att informera om solkraftens kapacitet och de möjligheter som finns i framtiden. Nu har båten, som startade i Monaco och därefter besökt bland annat Miami och Filippinerna, nått fram till Hongkong.

– Vi ser att det finns en stor potential för solenergibåtar. Vi har teknik för att kunna förändra och vi är optimistiska, säger projektets grundare Rafael Domjan till Physorg.com.

Han erkänner dock att det är ganska osannolikt att last- och handelsfartyg kommer att kunna förlita sig på endast solkraft, men påpekar att det finns stora möjligheter att kombinera solkraften med andra förnybara energikällor som till exempel vindkraft.

Tûranor PlanetSolar är utrustad med över 500 kvadratmeter solpaneler och kan nå en toppfart på runt 15 knop, motsvarande ungefär 25 kilometer i timmen.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

SolkraftCleantechGreentech

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News