Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världens största vågkraftanläggning klar

Publicerad: 8 september 2010, 04:44

Storbritannien har fått sin första färdiga offshore-anläggning för vågenergi. The Wave Hub utanför Cornwalls norra kust har har en total kapacitet på 20 MWe och är världens största anläggning i sitt slag.


Ämnen i artikeln:

VågkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Projektet har kostat 42 miljoner pund (cirka 470 miljoner kronor) och är i grund och botten ett uttag på havsbotten, som vågkraftverk kan anslutas till. Fyra vågenergienheter kan kopplas till The Wave Hub, vilket gör det möjligt för producenterna att överföra och sälja sin förnybara energi till Storbritanniens eldistributionsnät.

16 kilometer ifrån själva anläggningen kommer en transformatorstation att byggas, i anslutning till en av distributionsnätets kopplingspunkter. En kabel längs havsbotten kommer att koppla ihop de två enheterna, skriver Inhabitat.

Systemet beräknas vara i drift nästa år och det är redan klart med en vågkraftsproducent – Ocean Power Technologies Limited. Det sägs att övriga tre företag kommer att bli Fred Olsen Limited, WestWave och Oceanlinx.

The South West Regional Development Agency (RDA) har investerat 12,5 miljoner pund i projektet, 20 miljoner pund kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och 9,5 miljoner pund är statliga pengar.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.