Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

””Världens strängaste kemikalielagstiftning””

Publicerad: 4 April 2003, 06:45

Jan Hammar från kemikalieinspektionen utnämnde den nya europeiska kemikalielagstiftningen till strängast i världen under en konferens i veckan. Men det lagförslag som nu är under bearbetning innehåller flera brister. Fram kom att ett stort problem är att de som använder kemikalier kommer att få ett ökat ansvar, trots att de ofta inte har fullständig information om vad produkten de köpt innehåller för typ av ämnen.


Under en tvådagarskonferens om den nya kemikalielagstiftningen som kallas Reach (Registration Evaluation Authorisation of Chemicals) anordnad av Ibceuroforum förklarade Jan Hammar från kemikalieinspektionen att en av huvudpoängerna med Reach är att flytta ansvaret från myndigheterna till industrin. En annan viktig punkt är att alla miljöfarliga ämnen ska riskbedömas eftersom vi i dag har alldeles för dålig kunskap om majoriteten av de ämnen som finns ute på marknaden.

No data – no market
Grundprincipen är ”no data – no market”. Registreringen går ut på riskbedömning ska göras för tillverkning och preliminär användning. Evalueringen ska utföras av myndigheterna som för cirka 5 000 särskilt intressanta ämnenska ska granska den riskbedömning som företagen genomfört. Auktorisation handlar om att särskilt farliga ämnen, till exempel cancerframkallande, kommer att förbjudas och bara kommer att få användas i specialfall.

En återkommande fråga under konferensen var hur användaren ska kunna ta sitt ansvar och göra riskbedömningar för de ämnen de köper, om leverantörerna och tillverkarna fortsätter att, som de gör i dag, hävda att innehållet i produkterna är företagshemligheter.

– Sätt press på din leverantör och byt om du inte kan lita på honom, blev det stående svaret från Greger Lundqvist från Plast- och kemiföretagen.

Orealistiska krav
Olof Holmer, vd för Kemisk-tekniska Leverantörsförbundet påtalade också problemet med att man inte kan göra riskbedömningar för alla tänkbara scenarier, det vore orealistiskt.
– Myndigheterna har på 22 år klarat av att i detalj riskbedöma 40 av de 100 000 kemikalier som i dag existerar på marknaden. Då är det inte rimligt att vi ska klara av att riskbedöma de återstående 99 960 på nio år, sa han.

Olof Holmer påpekade också problemet med ”free-riders”.
– Det måste upprättas ett system så att de företag som gjort mycket kostsamma riskbedömningar också får betalt från de företag som kommer efter och vill använda ämnet i fråga, sa han.

Harmoniserade regler
En annan viktiga punkt som togs upp är behovet av en central myndighet och harmoniserade regler i hela EU, eftersom man befarade att olika länder kommer att följa reglerna olika noggrant. Sverige antogs toppa ligan av nitiska länder.

Jan Hammar listade under sin presentation ett antal frågor som han bedömde skulle kunna bli svåra att knäcka för rådet och parlamentet, som nu ska behandla kommissionens förslag. En av dem var situationen för små och medelstora företag, som riskerar att slås ut om de har en mycket specialiserad verksamhet som bygger på ett antal ämnen som ännu inte riskbedömts. Riskbedömningarna kommer helt enkelt att bli alldeles för dyra för dem.

Motsatt effekt
Dessutom finns det en risk att ämnen försvinner från marknaden för att de inte finns registrerade, och ingen vill ta kostnaden för att riskbedöma dem. Något som alltså skulle kunna resultera i att bra produkter försvinner från marknaden, till förmån för sämre produkter – alltså tvärtemot syftet med Reach.

När Reach kommer att träda i kraft är ännu ovisst, men runt 2006 är en kvalificerad gissning enligt Jan Hammar.

I slutet av april kommer lagförslaget att läggas ut på EU DG miljös webbplats, för konsultation.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.