Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världens viktigaste klimatlösningar – så mycket nytta gör de

Publicerad: 28 augusti 2019, 13:36

Klimatnyttan med 80 åtgärder och lösningar har nu värderats och rankats.

Foto: Mostphotos

Oväntad åtgärd ger mest klimateffekt. Ny rankning av de 80 viktigaste klimatsatsningarna.


”Jag blev verkligen överraskad av vilken betydelse kylanläggningar har för klimatet”. Så sammanfattar miljöforskaren Jonathan Foley arbetet med att kartlägga hur stor klimatnytta olika åtgärder och satsningar har. Och den vetenskapligt baserade klimatrankningen ”Project Drawdown” bjuder på flera oväntade resultat.

Den åtgärd som har störst potential för att minska mängden koldioxidekvivalenter fram till år 2050 handlar alltså om utfasning av kylanläggningar med fluorerade kolväten, så kallade HCF. Fluorerade kolväten har kommit att ersätta ämnen i exempelvis kylskåp och luftkonditioneringsanläggningar som förbjudits till följd av skador på ozonskiktet. Nackdelen med HCF är att det handlar om ämnen med hög klimatpåverkan och 2016 enades över 170 länder om att problemet måste åtgärdas. Genom att fasa ut sådana kylanläggningar kan en utsläppsminskning motsvarande 89,74 gigaton koldioxid uppnås till år 2050, enligt Project Drawdowns beräkningar.

”Det handlar om aggressiva växthusgaser som ofta glöms bort i klimatdiskussionen. Vi måste fundera över dem också”, säger Jonathan Foley.

Project Drawdown är en forskningssammanslutning som grundades 2014 med syfte att mäta och beskriva de kraftfullaste lösningarna för att stoppa den globala uppvärmningen. Än så länge rankas 80 åtgärder inom projektet där vindkraft, minskat matsvinn och vegetabilisk kost följer som de mest skalbara klimatåtgärderna efter utfasning av kylanläggningar. Den uppmärksammade frågan om familjeplanering och lågt barnafödande rankas som den sjunde kraftfullaste åtgärden för att reducera klimatpåverkan. Betydligt större påverkan än elfordon som uppskattas kunna minska utsläppen med 10,8 gigaton koldioxidekvivalenter till 2050 och hamnar på plats 26 i rankningen.

De tio åtgärderna med störs klimatnytta, enligt Project Drawdown.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.