Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Världsbanken måste skrota sina jätteprojekt”

Publicerad: 23 maj 2012, 08:39

Bankens affärsstrategi tillbaka i gammalt storhetsvansinne, menar miljöorganisation


Ämnen i artikeln:

Världsbanken

I november formulerade Världsbanken och en rad G 20-länder en ny strategi som går ut på att finansiera storskaliga infrastrukturprojekt. Ett jättedammbygge i Kongofloden fördes fram som ett gott exempel.

Men Världsbankens nygamla politik är ohållbar, menar miljöorganisationen International Rivers (IR), vars granskning i rapporten Infrastructure for Whom? visar att bankens fokus i första hand försörjer den energiintensiva industrin och inte lokalbefolkningen.

Enligt Peter Bosshart på International Rivers håller det inte att finansiera jättedammar före soldrivna lampor, bygga broar som inte leder någonstans istället för byvägar och kanalprojekt för biogrödor istället för vattenförsörjning till fattiga.

”Världsbanken måste
prioritera projekt som ger något tillbaka till lokalbefolkningen. Det är bättre att satsa på lokala lösningar istället för toppstyrda jätteprojekt” säger Peter Bosshart i en kommentar.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Världsbanken

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.