Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världsbanken: Nu är kollånet beviljat

Publicerad: 9 april 2010, 07:37

Igår beviljade Världsbanken det kontroversiella miljardlånet till företaget Eskom som ska bygga världens fjärde största kolkraftverk i Sydafrika. USA, Storbritannien, Holland, Italien och Norge protesterade mot beslutet genom att avstå att rösta. Sverige röstade ja till lånet.


Ämnen i artikeln:

KolkraftPolitik

Världsbanken igår det kontroversiella lånet på cirka 21 miljarder kronor till företaget Eskom för att bygga världens fjärde största kärnkraftverk i Sydafrika. Beslutet genomfördes trots starka internationella protester och skarp kritik från Obama-administrationen.

De länder
som protesterade i Världsbanken genom att avstå från att rösta var USA, Storbritannien, Holland, Italien och Norge. Sverige röstade för beslutet.

Kolprojektet har också fått mycket kritik från miljöorganisationer och kristna samfund som hävdar att kolkraftverket kommer att skada miljön avsevärt, och att projektet inte kommer göra mycket för att bekämpa fattigdomen i landet. Enligt brittiska The Guardian kommer det planerade kolkraftverket att släppa ut runt 25 miljoner ton koldioxid årligen. Något som kan komma att göra det svårt för Sydafrika att nå framtida utsläppsmål.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

KolkraftPolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.