måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världsbankens chef slutar efter klimatkritik – forskaren: ”Måste förstå tyngden i frågorna”

Publicerad: 21 februari 2023, 08:58

Världsbankschefen David Malpass (till vänster) slutar i förtid, efter klimatkritik. Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet menar att en världsbankschef måste förstå tyngden i miljö- och klimatfrågorna. Foto: Issei Kato/TT/AP, Göteborgs universitet/Pressbild

David Malpass, chef för Världsbanken, ville inte svara på frågan om han är en klimatförnekare i höstas. I sommar slutar han, ett år innan hans förordnande går ut.

Ämnen i artikeln:

KlimatförnekareVärldsbanken

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Världsbankschefen David Malpass fick i höstas frågan om han kunde gå med på att klimatförändringen försakas av utsläpp från mänsklig aktivitet, under ett FN-event. Han svarade inte direkt på frågan, utan sa  istället att ”Jag är ingen vetenskapsman” och sedan ”Jag förstår inte varför den här frågan dyker upp igen”. 

Senare under hösten, vid klimatmötet Cop 27 var han redo att deklarera att klimatet är ett problem skapat av människor och konstaterade att ”Klimatet är avgörande utmaning för utveckling”, bland annat. Men det räckte inte. Nu när han avslutar sitt förordnande, ett år tidigare än beslutat, sägs det ändå vara klimatförnekarincidenten som avgjorde.

Fossilsatsningarna

Världsbanken har också anklagats för stora fossilsatsningar. 

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet har en viss förståelse för att klimatkrisen kanske inte kommer högst upp på dagordningen i fattiga utvecklingsländer, där Världsbanken verkar. Men även i de länderna är klimatkrisen ett hot. Så att som chef för banken vara svarslös eller vägra svara på klimatfrågor går inte.

– Det verkar som att han underskattade hur viktiga klimatfrågorna är. Det är klart att en chef för Världsbanken har andra uppgifter också och det måste man respektera. Men han eller hon måste förstå tyngden i klimatfrågan och andra miljöfrågor också, som biodiversitet, säger Thomas Sterner.

Bland förslagen till efterträdare som chef för Världsbanken finns Rajiv Shah, chef for Rockefeller Foundation. Det är en stiftelse vars mål är att främja mänsklighetens välmåga. Ren energi finns på agendan. Rajiv Shah är dock amerikan. Det är det normala för en chef för världsbanken men det finns många som tycker att det är fel och att nästa chef kanske borde komma från en plats där en stor del av bankens investeringar görs, alltså utvecklingsländer. Ett förslag på en icke-amerikan är Raghuram Rajan, tidigare chef för Indiens centralbank, men som också varit chefekonom för Internationella valutafonden. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev