Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världsbankschefen slår tillbaka mot fossilkritik

Publicerad: 12 oktober 2022, 11:50

David Malpass.

Foto: Issei Kato

Världsbankens president David Malpass försvarar bankens klimatåtaganden – det efter att flera organisationer kritiserat Världsbanken för finansiering av fossilprojekt.

Ämnen i artikeln:

VärldsbankenVeckobrevUtsläppKlimatfinansieringOlja

EV


Totalt rör det sig om 50 organisationer som gemensamt kritiserar Världsbanken för finansiering av olje- och gasprojekt –enligt organisationerna rör det sig om 15 miljarder dollar som investerats sedan 2019. Detta trots att den typen av finansiering skulle ha upphört då. Rapporten från de 50 organisationerna släpptes förra veckan.

Nu har Världsbankens president David Malpass svarat på kritiken.

”Vi tar klimatet på största allvar”, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters vid ett möte i New York under tisdagen. Enligt Malpass har Världsbanken också investerat mer i projekt för att motverka klimatkrisen än det uppsatta målet, totalt 32 miljarder dollar.

Malpass har varit hårt pressad de senaste månaderna och bland annat anklagats för att förneka klimatförändringarna, något han också slog tillbaka mot under tisdagen.

”Jag är ingen klimatförnekare. Det var ett missförstånd. Och på Världsbanken arbetar vi hårt med alla våra verktyg och program för att motverka växthusgasutsläpp”, sa han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev