Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Världsledande, so what …

Publicerad: 18 Oktober 2006, 03:53

En våg av satsningar på miljöteknik sveper över världen. Nu har USA och de andra ekonomiska stormakterna anammat trenden. När jag intervjuade USA:s biträdande miljöminister Alexander Karsner för vårt nya engelskspråkiga magasin, Sustainability Sweden, målade han upp en bild av en ny tidsålder, lika viktig som persondatorrevolutionen på 80-talet.


Som ansvarig för George Bush nya energisatsningar, som syftar till att bryta USA:s "addiction to oil", sprudlar han av optimism. Det finns inga fattiga bioenergiföretag eller fattiga solenergiföretag, utbrast han för att betona affärslogiken i boomen för förnybar energi.

Glädjande nog framhöll han Sverige och dess näringsliv som världsledande på miljöteknikområdet, men samtidigt är många oroliga för att den svenska kärnan av små och medelstora företag hamnar utanför rusningen efter miljöanpassade produkter. Flertalet av de 700 företag som utgör stommen i svensk miljöteknikexport saknar resurser, kompetens och riskhantering som krävs för att konkurrera på den internationella marknaden.

Genom fusioner, bättre nätverk och ökad samverkan i övrigt kan även mindre företag göra sig gällande på den internationella arenan. Med Sustainability Sweden skapar vi en kanal för kommunikation med en global läsekrets.
Av Valter Bengtsson
chefredaktör

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.