Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världsrekord i Wimax – hela stan är täckt

Publicerad: 27 oktober 2008, 06:08

Den 8:e oktober var det stor öppningsfest och yra i Baltimore i USA. Maskinvaruföretagen Xohm och Intel hade gått samman med nätleverantören Sprint och gjort hela Baltimore till ett enda trådlöst nätverk och ämnar fortsätta i andra amerikanska storstäder.


Med 120 basstationer är hela Baltimore numera täckt av ett enda Wimax-nät på 2,5 gigahertz med fri roaming. Nedladdningsfarten ligger runt 4-5 megabit per sekund i hela staden, och uppladdningen mellan 1,5 – 2 megabit per sekund, även inomhus.

Baltimore är en hamnstad full av vattenvägar och som sådan är den svår ur radiosynpunkt. Tillfrågad om varför man valde just Baltimore som startprojekt, svarade Xohms CIO:

– Vi valde Baltimore för att det ska vara svårt. Fixar vi det här så fixar vi alla andra städer också. Sen ligger Baltimore nästgårds till den stora marknaden, Washington D.C. och duger bra som prov tills man är helt klar på att allt fungerar.

Och fungerade gjorde det. Undertecknad fick en provtur ute på hamnen där flervägsutbredningen är som svårast, men hade inga problem med farten på nedladdningen. Tvärt om gick det som en dans. Det dansade ungefär lika bra i installationer inuti stora tegelhus. Uppenbarligen har de jobbat på inomhustäckningen.

Som med alla moderna nät är provisioning, alltså att teckna ett abonnemang, helt automatiskt. Man tar sig till en webbsida, anger några uppgifter och betalar via kreditkort och kan vara igång på en kvart.

Terminaler

För närvarande finns ett tiotal terminaler med Wimax tillgängliga, det är datorer från Lenovo, Samsung, Asus med flera och en trevlig handterminal från Nokia, N810. Mot årets slut räknar man med att det ska finnas ett tjugotal. Fördelen med Wimax är att Intel med flera har hållit priserna på chipsetet nere så att det inte ska vara dyrare att bygga en handenhet med Wimax än en med vanligt trådlöst nätverk.

Xohm framhåller att man inte tänker vare sig sponsra eller tvinga abonnenterna att välja någon särskild handenhet eller fabrikat. Med sponsoring (en telefon för en krona) blir ekonomin sjuk. Istället ska marknadsekonomi råda och sannolikt kommer priserna ned ändå.

Nokias N810 var trevlig. Nedladdningen gick fort, men Nokia har lite kvar att jobba på när det gäller rullningen i höjdled, som bara stannade ibland.

Telefonin då?

Tillfrågade om säkerheten för de som eventuellt tänker överge sin dyra mobiltelefon och använda sig av Skype istället, fintar Xohm en del. Man framhåller att man inte erbjuder ett alternativ för fast telefoni och nödsamtal, eftersom det inte finns redundans. Xohm-nätet i Baltimore är inget andra telenät utan ska ses som ett stamnät för datakommunikation. Vid ytterligare påtryckningar medger man dock att användarna kan förvänta sig en telefonilösning inom ett par, tre år. Icke desto mindre kommer Skype och andra telefonilösningar säkert att användas tämligen omedelbart och användarna kommer att efterfråga talkvalitet.

Man kan förstå att Sprint, som redan är en mobiloperatör, inte är så sugna på att skaffa sig ett andra mobilt nät där folk kan prata gratis i telefon, men det är trots allt det som kommer att ske. Vi ska ändå vara glada för att det numera finns andra nät att roama på än bara mobiltelefonnäten och att världen inte längre är GSM-centrisk, utan att det kommer att finnas alternativ. Har vi en ruskig tur kommer alla Wimaxterminaler som säljs att klara alla frekvenser och bli generellt användbara över hela världen. Protokollet är detsamma överallt.

Xohm framhöll särskilt att man har valt att inte reglera någonting, inte filtrera trafik utan vara helt öppen för allt och alla. Om det blir för mycket trafik på något ställe ska strategin vara att öka kapaciteten där istället för att börja strypa trafiken. Som vanligt i USA tror man på marknadskrafterna. Folk som tankar mycket ska betala för sig.

Ekonomin

Det har varit mycket prat om den amerikanska ekonomin, men Xohm tyckte sig inte vara särskilt hårt drabbade. Tvärtom framhöll de att ”Man kommer inte ur en recession med gammal teknik. Man kommer ur den med ny teknik. Det har vi just skaffat. USA har länge legat på efterkälken vad gäller att använda sig av den nya teknik som finns, och det känns bra att kunna medverka till att USA för en gångs skull ligger i framkant med ny konsumentteknik.”

Xohms CIO klipper snöret, ja, egentligen är det UTP-kablar han symboliskt knipsar för att bana väg för trådlösheten. ”Har ni fotat färdigt nu, så jag kan klippa” frågar han. På ett ställe i en presentation dyker en bild på hans barnbarn upp och han säger ”Jag är farfar. Det kan man knappt tro, vad? Men jag ska säga er att det är radiostrålningen som hållit mig ung!”

Sverige

Vad som kommer att ske i Sverige är inte alls lika klart. Wimax verkar inte ha haft någon framgång här, trots att de stora drakarna köpte upp Wimaxfrekvenser för storstäderna vid auktionen tidigare i år. Det kan ju hända att Telia med flera helt inte vill se något alternativ till 3G som idag är en kassako utan like, och helt enkelt väljer att lägga locket på och undviker Wimax.

Wimax är ett öppet system:

- IP-protokoll gör det enklare att skriva tillämpningar än för GSM-nätet.
- Total frihet att välja leverantörer av infrastruktur och basstationer. Xohm använder sig av Motorola, Samsung, Nokia med flera och de är alla utbytbara och kompatibla. Just Baltimore är uppbyggd med Samsung-enheter.
- Total frihet att välja handterminaler och programvara. Ingen blir låst till ett snålt programbibliotek som en uppnäst telefonleverantör nedlåter sig till att tillhandahålla.
- Fullständig roaming över hela staden (och resten av USA om allting går som det är tänkt).

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.