Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Varmare klimat orsakar älgdöd

Publicerad: 11 oktober 2013, 07:44

I år har 75 % kalvarna som fötts av de GPS försedda älgkorna på Öland dött. Viltforskare bakom ett forskningsprojekt på Öland tror att klimatförändringar ligger bakom älgdöden.


Att älgarna har problem med att anpassa sig kan förklara varför många älgkalvar på Öland nu dör kort efter att de fötts.
– Historiska data pekar på att älgarna är ganska tröga att anpassa sig till ett förändrat klimat, men i och med att de är långlivade kan de vara kvar ganska länge på en plats som är mindre gynnsam, säger Göran Ericsson viltforskare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet till Sveriges Radio.

Nu misstänker viltforskarna inom forskning projektet Ölandsälg att det kan vara klimatförändringen som ligger bakom kalvdöden på Öland.
– När kalvarna föds har växterna hunnit förvedats och näringsinnehållet minskat så mycket att älgkorna inte orkar producera tillräckligt med näring för att kunna producera mjölk till sina nyfödda kalvar, säger Göran Ericsson till Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.