Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Varmare vårar gör att träden tar upp mer koldioxid

Publicerad: 25 Oktober 2017, 06:49

Klimatförändringarna har gjort att våren kommer tidigare idag än för 35 år sedan. Det gör att skogarna på det norra halvklotet kan ta upp mer koldioxid.


I en ny studie från Lunds universitet har forskarna undersökt barrskogar på norra halvklotet för att se hur de påverkats av klimatförändringarna och det faktum att våren anländer allt tidigare.

Idag inträffar våren 8 dagar tidigare än för 35 år sedan och det är en stor skillnad ur ett klimatperspektiv. Att ljuset och värmen kommer tidigare innebär också att växtsäsongen startar tidigare och då kan träden, genom sin fotosyntes, öka upptaget av koldioxid från luften. Skogarna spelar en viktig roll när det gäller upptag av koldioxid från luften och globalt sett beräknar man att 25 procent av de utsläpp som människan orsakar tas upp med trädens hjälp. Därför är det en välkommen nyhet att träden kan ta upp mer koldioxid. Men samtidigt leder ett varmare klimat till att träden släpper ifrån sig mer koldioxid om höstarna. Processen kallas markrespiration och innebär att fotosyntesen avstannar på grund av mörkret samtidigt som marken och träden släpper ifrån sig koldioxid så länge det fortfarande är varmt.

Att klimatförändringarna redan nu har så pass stor påverkan på ekosystemen är oroande menar Lund-forskarna.
– Trots att vi bara befinner oss i början av en klimatförändring så kan vi redan nu se effekter av den på hur ekosystemen fungerar. Det ser jag som en varningssignal att verkligen ta klimatförändringarna på allvar, säger Anders Lindroth naturgeograf vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet i en presskommentar.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.