Klimat
”Värmeböljor största hotet mot folkhälsan”
Publicerad: 19 augusti 2020, 09:35
Värmeböljor som en konsekvens av klimatförändringarna är ett av de största hoten mot folkhälsan i världen skriver svenska sjukhusläkare i ny rapport. Foto: Stina Stjernkvist och Hans Holmberg TT samt Mark Nance AP
Klimatförändringarna är ett hot mot den globala hälsan, samtidigt som klimatsmarta lösningar har många positiva hälsoeffekter som reducera antalet förtidiga dödfall med 20 procent per år. Det skriver svenska sjukhusläkare med flera i ny rapport.
Ämnen i artikeln:
TvågradersmåletKlimatförändringarna är ett stort hot mot folkhälsan i Sverige och i världen. De största direkta hoten utgörs av brist på mat och rent vatten, värmeböljor och ett ändrat sjukdomspanorama. Det är budskapet i en ny kunskapssammanställning publicerade med stöd av Sveriges läkarförbund, Sjukhusläkarna, Läkare för Miljön, Svenska Läkaresällskapet, Arbets- och Miljömedicin Region Västerbotten, Centrum för Arbets- och Miljömedicin (CAM) Stockholm och AirClim
Därefter, framförs i rapporten, kan de sekundära effekterna bli minst lika allvarliga som en ökad risk för konflikter på grund av brist på mat, vatten och odlingsbar jord, och ökad migration. Effekterna på människors psykiska hälsa kan också bli betydande främst för dem som direkt drabbas, men också i form av ökad oro och ångest över vad ett ändrat klimat kan medföra.
I rapporten citeras vetenskapsakademiernas gemensamma organ i Europa, EASAC som varnar för att en temperaturhöjning på två grader ger överdödlighet på drygt 130 000 personer per år i Europa, enbart beroende på värmeböljor år 2100.
Åtgärder mot klimatförändringarna har dock många positiva effekter enligt rapporten. Till exempel kan ändrade matvanor med minskat köttintag och ökad konsumtion av frukt och grönsaker minska utsläppen av växthusgaser, vilket i sin tur har starka positiva effekter på folkhälsan. En optimal klimatsmart kost skulle kunna reducera antalet förtidiga dödfall med cirka 20 procent per år.
Läs Klimat och hälsa - en kunskapssammanställning