Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Värmekamera mot svininfluensa

Publicerad: 26 november 2009, 07:05

Svenska teknikföretag vill också vara med i kampen mot svininfluensan.


Det har nu blivit upp till vart och ett företag att skydda sig och sina anställda mot svininfluensan. Det kan vara olämpligt att till exempel släppa in medarbetare och besökare som håller för hög kroppstemperatur, eftersom smitta skulle kunna störa företagets drift, eller sänka det helt om nyckelpersoner blir smittade.

Östasiatiska flygplatser har länge använt värmekameror för att mass-avspana flygresenärer och nu vill svenska FLIR vara med i leken. I ett nyligen publicerat whitepaper beskrivs hur ett företag kan skydda sig mot sagda influensa genom att sätta upp värmekameror på strategiska punkter.

En typisk bildskärm för varje bättre reception. Kameran både markerar misstänkta temperaturer med rött och tutar med en summer om något farligt upptäcks.

Växande internationellt utbyte, resor och ekonomisk migration förutsätter en konsekvent, reaktionssnabb, effektiv och internationell policy för att förhindra spridning av virussjukdomar. Förhöjd kroppstemperatur är en övertygande och tillförlitlig indikator på de flesta virusinfektioner som drabbar människor. Efter SARS-utbrottet har hälsomyndigheter världen över letat efter en snabb, enkel, beröringsfri och tillförlitlig metod för att upptäcka förhöjda kroppstemperaturer hos människor. Termografi är en sådan metod, som blivit oumbärlig för att övervaka riskgrupper som resenärer, samt visat sig fungera som ett övervakningsverktyg som väsentligt bidragit till att minska spridningen av SARS-viruset i flera länder och regioner.

En värmekamera är ett mycket effektivt hjälpmedel för att upptäcka personer som bär på en virussjukdom. Den producerar värmebilder där även mycket små temperaturskillnader framträder. Människans kroppstemperatur är ett komplicerat fenomen. Människor är homeotermiska, dvs de har en förmåga att behålla sin kroppstemperatur även om omgivningstemperaturen varierar. Gränssnittet mellan värmeproduktionen och omgivningen är huden. Detta dynamiska organ upprätthåller hela tiden en perfekt balans mellan kroppens fysiologiska krav och de yttre miljöförhållandena. Med termografi skapas en visuell karta av hudtemperaturer i realtid. Dessutom är kamerorna mycket känsliga – FLIR:s modeller kan upptäcka temperaturskillnader så små som 0,08 °C.

De gröna fläckarna ligger farligt över 38 grader och föranleder larm.

Större flygplatser i Sydostasien använder redan FLIR-kameror och kan på så vis undersöka alla som anländer till eller lämnar landet. Det är en snabb, beröringsfri metod som är helt ofarlig för båda kameraanvändaren och de som undersöks. Resultaten är oerhört tillfredsställande.

FLIR:s värmekameror kan användas av icke-specialister efter bara några timmars utbildning. De möjliggör en snabb och tillförlitlig skanning av ett stort antal personer för att spåra feber, ett av de främsta symtomen på virusinfektion.

Taiwans hälsomyndighet CDC (Center of Disease Control) skannar resenärer på landets stora inresepunkter, flygplatserna Taipeh och Kaohsiung. Innan termografiska temperaturmätningar infördes ombads inresande personer att frivilligt fylla i ett hälsoformulär om överförbara sjukdomar. Under SARS-perioden blev detta obligatoriskt. Från och med april 2003 har CDC ställt upp värmekameror från FLIR för att upptäcka förhöjda kroppstemperaturer hos anländande resenärer. Feber är ett av de främsta symptom på överförbara sjukdomar som SARS, fågelinfluensa, denguefeber (en akut virussjukdom med feber, kraftig huvudvärk och illamående), malaria och många fler.

Uppställningen är tämligen enkel och alla resultat kan lagras för senare rapportering.

Konsekvent övervakning av resenärers kroppstemperatur med värmekamera visade sig fungera för att upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede: CDC rapporterade tidigare omkring 15 fall per år baserat på det hälsoformulär som fylldes i av enskilda personer. Efter införandet av skanning med värmekameror upptäcktes 60 fall mellan april och december 2003, varav 36 av malaria och 18 av denguefeber. Mellan januari och oktober 2004 rapporterades 93 fall, varav 48 av denguefeber, 41 av dysenteri och 3 av malaria. Endast ett fall av denguefeber rapporterades genom hälsoformuläret, alla andra fall upptäcktes med hjälp av flygplatsernas temperaturkontroller. Hälsovårdsmyndigheten beslöt därför att avskaffa hälsoformuläret från och med den 1 december 2004, och enbart förlita sig till termografi för att övervaka anländande resenärer.

Röd i fejset? Hämta vitpapperet på www.flir.com/thermography/eurasia/SE/content/?id=24662&rLang=SE&rHide=2567&rAAC=Auto&rCC=U690

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.