Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Värmen angår oss alla

Publicerad: 18 Augusti 2006, 07:48

I Spanien är läget så illa att regeringen kräver att EU släpper till spannmål ur EU:s krislager, skriver lantbruks- tidningen ATL. Torkan har slagit också mot svenska odlingar, främst de med ekologiska förtecken. Samtidigt har hettan spätt på oron för klimatkrisen. Ingen kan längre hävda att dessa frågor inte ligger på ”mitt bord”.


Vilken sommar! Den har varit underbar om man ser till badvädret. För många har det varma och torra sommarvädret skänkt massor av avkoppling och lockat till stärkande uteaktiviteter. Här i Stockholm har kontoren nu åter fyllts av solbrända medarbetare, som griper sig an höstens utmaningar med fulladdade batterier.
Självklart har det sköna semestervädret en baksida. För det första har den långvariga torkan allvarligt drabbat lantbruket, inte bara i Sverige utan i större delen av Europa. "Europas bönder lider. Torkan har förstört 20 procent av skörden i Polen.
I Spanien är läget så illa att regeringen kräver att EU släpper till spannmål ur EU:s krislager", skriver lantbrukstidningen ATL nu i augusti. För svenska bönder innebar juli månads vackra väder att betet torkade bort. Det drabbar det ekologiska lantbruket extra hårt. Och det blir inte precis roligare av att en ny rapport från SLU visar att biffkor som får äta kraftfoder får mindre nyttigt kött än de som betar.

Den här sommaren har ytterligare spätt på oron för klimatet. Vid ett seminarium i Almedalen i juli anordnat av Vattenfall hävdade professor Jim Hansen från amerikanska Nasa att klimatförändringarna kommer att bli mycket mer allvarliga än företag, myndigheter och enskilda har förstått. Det finns en rad hot men det mest allvarliga är höjningen av havens vattennivå, som Jim Hansen befarar kommer att göra Danmark till en ö och hundratals miljoner människor runt om i övriga världen hemlösa.

Ingen kan längre hävda att vare sig klimatfrågan, socialt ansvar eller mänskliga rättigheter "inte är vårt bord". Sommaren sporrar oss på Dagens Miljö att ännu hårdare driva på svenska företags och organisationers arbete för att uppnå en hållbar utveckling. I höst kommer vi även att publicera ett nytt engelskspråkigt magasin, Sustainability Sweden, om globala utmaningar på hållbarhetsområdet. Magasinet kommer dessutom att innehålla en fyllig guide över vad svenska företag kan erbjuda världen i fråga om miljöteknik. Håll utkik efter Sustainability Sweden i slutet av september.
 VALTER BENGTSSON
Chefredaktör

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.