Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Värmepumparna kvalitetsmässiga vrak

Publicerad: 16 December 2009, 06:41

Trasig värmepump? Du är inte ensam. Orsaken är att tillverkarna struntar i kvaliteten, menar Folksam. De räknar uppåt väggarna, menar Svenska Värmeumpföreningen.


Tillverkarna av värmepumpar struntar i kvaliteten och de senaste åtta åren har kvaliteten försämrats kraftigt. Det hävdar försäkringsbolaget Folksam med hänvisning till statistik som bolaget fört sedan 1999. Under 2008 anmäldes skador på mer än 8.500 pumpar av vilka 77 procent är mindre än fem år gamla, uppger Folksam som drar slutsatsen att orsaken är att tillverkarna prioriterar billiga komponenter i pumparna framför kvalitet. Resultatet visar på en ökning av trasiga pumpar med fyra procentenheter bara mellan 2007 och 2008.

– Det är en orimligt hög andel skador för så pass nya och dyra produkter, som beror på att tillverkarna gör avkall på kvaliteten. Vi hade hoppats att branschen skulle jobba för att vända utvecklingen, men den har snarare gått bakåt än framåt. Man kan inte låta bli att undra var det ska sluta, säger Jan Snaar, Folksams miljöchef, i ett pressmeddelande.

För Folksam har mätperiodens sammanlagt 47.000 trasiga pumpar givit kostnader på en halv miljard kronor. För drabbade villaägare räknar bolaget med kostnader på 165 miljoner kronor i självrisker och avskrivningar.

Särskilt skadedrabbade tycks luft-luft-värmepumpar vara. 92 procent av de skadeanmälda pumparna är mindre än fem år gamla. Av bergvärmepumparna är 75 procent mindre än fem år och luft/vatten-värmepumpar är siffran 88 procent. Bara när det gäller frånluftspumpar är trenden positiv, andelen pumpar som skadeanmäls är 47 procent.

– Av statistiken kan man utläsa att flera produkter har seriefel. Jakten på billiga komponenter är en viktig anledning till att kvaliteten försämrats så pass mycket. Det är dags för branschen att ta sitt ansvar och prioritera kvalitet framför att köpa billiga men dåliga komponenter, menar Jan Snaar.

På branschorganisationen Svep, Svenska Värmepumpföreningen tillbakavisar man kritiken och hävdar att Folksams statistik helt missar det faktum att det säljs allt fler värmepumpar.

– Att med Folksams siffror som underlag säga att värmepumpstillverkarna struntar i kvaliteten på produkterna är fel, säger Martin Forsén, vd på Svep, i en kommentar.

När försäljningsvolymen ställs relation till antalet skador blir siffran 1,2 procent skadade pumpar de fem första åren. Med föregående års skadesiffror som underlag blir andelen trasiga pumpar 1,1 procent.

Enligt Svep finns i dag 800.000 installerade värmpumpar i Sverige.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.