Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Varnar för pollenchock

Publicerad: 26 Mars 2009, 12:14

Innebär våren röda och kliande ögon för din del? Japanska pollenallergiker tar hjälp av den senaste tekniken för att undvika de värsta pollenchockerna – 500 färgkodade och internetuppkopplade glober mäter pollenmängden över hela landet.


Alla uppskattar inte den annalkande våren. Den som är allergisk mot pollen får det nämligen avsevärt mycket svårare att njuta av sol och värme. Visst har vi vår svenska pollenrapport i radio och tidningar, men i Japan ligger har man hunnit några steg längre.

Företaget Weather News, som tillhandahåller olika typer av väderinformation, har installerat 500 stycken mätstationer som ser ut som stora, upplysta glober på olika håll i landet.

En titt på globen räcker för att pollenallergikerna ska förstå vad som är på gång – den ändrar nämligen färg utifrån halten av pollen i luften. En blå sfär visar att pollenhalten är låg medan en röd glob indikerar att pollenallergikern gör bäst i att hålla sig inomhus alternativt ladda upp med rejält med antihistaminer.

Den som inte har en glob inom synhåll kan istället tillgodogöra sig information via Weather News webbplats eller få en rapport skickad till sin mobiltelefon.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.