Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Varnar för vådlig växt

Publicerad: 17 Mars 2009, 07:51

Rosorna har inte fått sin röda färg för att attrahera pollenbärande fåglar och insekter, utan för att skrämma bort växtätande djur. Det framgår av de senaste vetenskapliga rönen.


Rosor är visserligen vackra, men ack så taggiga. De kan dessutom innehålla så höga halter av cyanid att de inte bara är illasmakande utan till och med direkt giftiga i större doser.

Enligt nya rön från tre olika universitet i Australien har rosor, liksom flera andra arter av blommor, utvecklat sina starka signalfärger för att avskräcka växtätande djur från att göra dem till sin nästa måltid. Tidigare har man trott att färgprakten haft som främsta uppgift att locka till sig pollenbärande fåglar och insekter.

Forskarna har granskat olika växttyper i västra Australien och sett ett samband mellan rödfärgade blommor och höga halter av cyanid. Upptäckten kan medföra att man helt måste revidera dagens syn på blommornas evolution enligt tidskriften New Phytologist.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.