Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Varning för blyfärg på semestern

Publicerad: 24 oktober 2019, 09:36

I Thailand hittades den högsta blyhalten i röda klätterställningar. Bilden har inget samband med texten.

Foto: Pixabay

Många lekplatser i Thailand, Malaysia, Mexiko, Filippinerna och Indonesien har målats med blyfärg med skyhöga halter av bly. Varningen kommer efter en undersökning som gjorts av organisationen Ipen. Bly i miljön är särskilt farligt för barn då det kan skada deras intelligens.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Bly är så farligt att det numera inte anses finnas någon säker halt av ämnet. Även låga halter av bly kan permanent skada hjärnan hos barn och leda till lägre IQ, försämrad koncentrationsförmåga, minskad inlärningsförmåga och ökad risk för beteendestörningar.

I de fem länderna hade 85 procent av den testade lekutrustningen målats med blyfärg över 90 ppm, eller miljondelar, vilket är det gränsvärde som satts upp av FN:s miljöprogram.

I Malaysia, Mexiko och Filippinerna hittades halter på över 100 000 ppm, alltså mer än tusen gånger över gränsvärdet. I de övriga länderna hittades halter på över 10 000 ppm, det vill säga mer än 100 gånger gränsvärdet.

Den farliga färgen fanns i allt från klätterställningar till ramper, rutschkanor markgungor och hänggungor. Högst halt var det i gul färg, förutom i Thailand där den värsta utrustningen var röda klätterställningar.

Ipen är en global paraplyorganisation som verkar för att eliminera skadliga kemikalier i miljön. Resultaten lanseras nu på den globala veckan mot blyförgiftning, av den tio år gamla globala alliansen för att eliminera blyfärg, Global Alliance to Eliminate Lead Paint.

Mätningarna utfördes av lokala organisationer med hjälp av bärbara röntgenfluorescens-spektrometrar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev