Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Varning för gift i vanliga kassakvitton

Publicerad: 11 augusti 2010, 06:02

Nyligen enades livsmedelsbranschen om att stoppa nappflaskor och andra plastprodukter som innehöll den hormonstörande kemikalien bisfenol A. Nu visar det sig att giftet också sprids genom vanliga kassakvitton.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det har länge pratats om kemikalien bisfenol A som kopplats till allvarliga hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och hormonstörningar. Så sent som i rapporterade bland annat de flesta livsmedelshandlare att du slutar sälja nappflaskor som innehåller bisfenol A.

Men nu rapporterar forskare att bisfonol A också sprids genom vanliga kassakvitton. I en studie från Boston fann forskarna höga nivåer av bisfenol A i åtta av tio kassakvitton. Det rappoterar Sveriges Radios Vetenskapsradion. En liknande studie i Schweiz har kommit fram till liknande resultat. Dessutom kunde forskarna i Schweiz visa att ämnet förs över till huden från kassakvittona. Från huden tror man att ämnet kan ta sig in i blodomloppet där det påverkar människan.

Enligt Monica Lind, som är docent i miljömedicin vid Uppsala universitet kan kassakvitton vara värre än både plastprodukter och konservburkar när det kommer till att få in bisfenol A i kroppen.
– Enligt de här studierna verkar det som att man kan få i sig mer via kvitton, eftersom ett enda kvitto kan innehålla många, många gånger mer än vad man kan få i sig via till exempel en konservburk, säger hon till Vetenskapsradion.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev