Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökKlimat

Varning: Snart har 99 procent av alla fåglar en sak gemensamt

Publicerad: 3 September 2015, 10:06

År 2050 har majoriteten av världens sjöfåglar plast i magen, visar en riskanalys gjord av amerikanska forskare.


I dag har två tredjedelar av jordens sjöfåglar plast i magen. Siffran är skrämmande och kommer öka, enligt riskanalysen som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The proceedings of National Academy of Sciences.

Forskningen började 1960 och man hittade då plast i fem procent av alla sjöfåglar. Med tiden har produktionen av plast ökat avsevärt och varje år dumpas mellan 5 och 13 miljoner ton plast i haven. Plasten tar i genomsnitt 100 år att brytas ned.

De mest utsatta djuren är sjöfåglar som lätt misstar sig och äter kapsyler, plastbitar och färgglada påsar, vilket resulterar i förgiftning eller blockering i matstrupen.

– Vi är särskilt oroade för pingviner och albatrosser som lever i dessa områden, säger forskaren Erik van Sebille till tidningen phys.org.

Värst är det i de södra delarna av Indiska oceanen, Atlanten och Stilla havet, då koncentrationen av plasten är hög.  Som mest har det hittats 580 000 plastbitar per kvadratmeter.

Läs mer här.

joline.ekman@miljoaktuellt.se


Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.