Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vårpropositionen: Få miljöfrågor i debatten

Publicerad: 15 april 2010, 10:15

Idag presenterar regeringen sin vårproposition. Miljöfrågorna skiner med sin frånvaro i debatten.


Idag presenterar regeringen sin vårproposition för riksdagen. Och debatten är som vanligt i full gång. Regeringen har redan kritiserats för att fokusera för mycket på pensionärer och barnfamiljer och att köpa helikoptrar och ubåtar istället för att ge pengar till kommunernas välfärd. Några specifika miljöfrågor har däremot inte blivit stora debattfrågor under dagen.

Inte ens Miljöpartiet tar upp några sakfrågor inom miljöomådet då de kommenterar vårpropositionen. Det enda de rödgröna nämnde om miljö då de kommenterade vårpropositionen var då de kritiserade regeringen för svaga finanser.
– Sverige måste komma tillbaka till starka offentliga finanser om vi ska klara jobb, välfärd och miljö. Regeringens politik med låga löner och ökade klyftor har inte gett fler jobb. Tvärtom är det nu 100 000 fler arbetslösa, skriver man idag i ett gemensamt uttalande.

Några nygamla "nyheter" på miljöområdet har ändå presenterats under dagen. Bland annat att regeringen slopar skatten på biogas mellan producent och konsument. Skattebefrielsen ska träda i kraft i och med årsskiftet. Näringsminister Maud Olofsson hoppas enligt SvD på att satsningarna på biogas därmed kommer att öka. Som Miljöaktuellt tidigare skrivit vill regeringen också införa en ny definition av biogas i lagstiftningen om energiskatt. På så sätt vill man försäkra att den befrias från skatt. I dag är biogas tekniskt sett endast delvis skattebefriad.

I dagens lag om skatt på energi definieras biogas endast som en energiprodukt varför den omfattas av skatteplikt. Däremot står det att metan som framställs av biomassa är skattebefriad. Eftersom biogas delvis består av metan, men också av koldioxid och luft, är gasen i praktiken inte helt skattebefriad.

Tidningen
ATL Lantbrukets Affärstidning uppmärksammar att regeringen satsar mer pengar på djurskyddet i vårpropositionen. Dett innebär att alla inspektörer på landets länsstyrelser får mer pengar till djurskyddet. Totalt handlar det om 11 miljoner kronor extra till länsstyrelserna. Man omfördelar också 5 miljoner mella nyheterna.

Tidigareläggning av vissa infrastrukturprojekt är en annan viktig post i regeringens vårproposition, men under dagen har detta inte lett till ytterligare större debatt. Visserligen har många under lång tid kritiserat regeringen infrastrukturbeslut som man menar låser fast Sverige vid vägtrafik.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.