Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Värsta fallet på 15 år”

Publicerad: 4 December 2008, 09:10

Orderingången för industrin rasar. Teknikföretagen har aldrig förr målat en så mörk bild.


– Lågkonjunkturen har kommit till Europa i full kraft, säger Anders Rune, chefekonom vid Teknikföretagen, till Teknik360.

Orderingången fortsätter att falla under årets sista kvartal. Nu minskar också för första gången produktionen och sysselsättningen i snabb takt, enligt organisationens senaste konjunkturbarometer.

– Finanskraschen har starkt börjat påverka företag som säljer till andra företag. Tidigare var det mest en konsumentledd lågkonjunktur. Nu slår det mot investeringarna. Det slår mot Europa dit vår största försäljning går. Det är tvärstopp.

Ingen bransch, företagsstorlek eller grupp av leverantör undgår nu nedgången. Områden som bilindustrin med leverantörer, leverantörer till bygg- och anläggningssektorn, metallvaruindustrin och leverantörer till maskinindustrin rapporterar mörka siffror. Tre av fyra företag rapporterar fallande ordervolym, både på hemmamarknad och export.

Endast 31 procent av de svenska företagen utnyttjar produktionskapaciteten fullt under kvartalet. Ett kvartal tidigare var andelen 46 procent.

Efterfrågan på arbetskraft faller också. Nu anger endast 9 procent av företagen brist på yrkesarbetare, jämfört med 26 procent tre månader tidigare.

Inte sedan Teknikföretagen påbörjade de kvartalsvis undersökningarna för 15 år sedan har nedgången varit lika illavarslande.

– Det är en allvarlig utveckling, konstaterar Anders Rune.

Hur länge håller lågkonjunkturen i sig?
– När man i början av en nedgång inte vet hur länge det faller då gissar man inte. Först när man märker att det börjar bromsa upp kan man börja gissa. Men det är lätt att föreställa sig att det åtgärder som nu vidtas på kort sikt får ett långsiktigt pris. Slutsatsen är att lågkonjunkturen och recessionen blir lång, säger han och konstaterar:
– Lång innebär att den inte går upp så snabbt som den gick ner.

Undersökningen omfattar uppgifter från 503 företag och koncerner som tillsammans har en försäljning på 705 miljarder kronor från anläggningar i Sverige, varav 79 procent på export.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.