Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Värsta nedgången sedan varvskrisen”

Publicerad: 23 februari 2009, 11:49

Minskad produktion och försäljning, färre anställda och allmänt elände. Men botten kan vara nådd.


Produktionsvolym, försäljning och antal anställda föll kraftigt under 2008. Preliminära siffror från SCB för 2008 bekräftar det alla redan visste.

Teknikföretagen tror att 2009 blir lika uselt. ”Nedgången blir den största sedan varvskrisen på 1970-talet. Hur stor den blir är dock tämligen meningslöst att precisera i dagsläget”, skriver organisationen i en kommentar.

För 2008 hade Teknikföretagen räknat med nolltillväxt för företag i sektorn. I själva verket blev det ännu värre, produktionsvolymen föll med 2,8 procent. Försäljningen i löpande priser sjönk med 1 procent, till 878 miljarder kronor. Nedgången under det andra halvåret var den snabbaste och mest omfattande som någonsin registrerats. Teknikföretagens egna barometer indikerade att det sista kvartalet i fjol, december i synnerhet, skulle bli dåligt. Så blev det – med besked. Produktionsvolymen för teknikföretag föll med 17 procent i årstakt i december. Särskilt hårt blev det som bekant för motorfordon med 32 procent. Metallvaruindustrin samt maskinvaruindustrin noterade nedgångar med 20 respektive 17 procent i produktionstakt i årstakt. Orderingången för teknikföretag sammantaget föll med 29 procent i årstakt i december.

Större koncernföretag har lämnat sina bokslutsrapporter för fjolåret. Såväl vinstmarginaler som lönsamhet har minskat. Teknikföretagen menar att de större koncernernas resultat brukar indikera hur utvecklingen blir för övriga 3.000 teknikföretag i Sverige. Slutsatsen är att allt fler teknikföretag kommer att redovisa förlust för 2008 jämfört med 2007.

För 2009 saknas ännu statistik över orderingång och produktion. Men inköpschefsindex för länder inom EMU nådde en ny bottennivå på 33,6 i februari. I januari var index 34,4 och i december i fjol 33,8. I Tyskland steg dock index från 32 i januari till 32,2 i februari.

Utifrån inköpschefsindex drar Teknikföretagen slutsatsen att aktiviteten inte rasat i samma omfattning som mellan det andra och det fjärde kvartalet 2008. Organisationen tror att produktionen kommer att öka i de flesta länder och även om det är svårt att pricka in en absolut botten tror Teknikföretagen att risken för ett 2010 blir svartare än 2009 är liten.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.