Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vart tog vätet vägen?

Publicerad: 27 november 2008, 09:08

Galaxer som föddes för elva miljarder år sedan innehåller inte så mycket väte som forskarna förväntat sig.


När Steve Curran och hans kolleger vid University of New South Wales i Australien observerade galaxer 11,5 miljarder ljusår bort antog de att de skulle innehålla mer väte än dagens galaxer. Stjärnor förbränner ju väte och omvandlar det till tyngre ämnen så under 11,5 miljarder år borde det ha gått åt en del väte som stjärnbränsle.

Mätningarna, som gjordes med det högkänsliga Giant Metrewave Radio Telescope i Indien, visade dock att det inte alls fanns så mycket väte i galaxerna som forskarna hade räknat med.

En möjlig förklaring är förstås att mätningarna inte var tillräckligt exakta och att det finns väte som inte forskarna kunde upptäcka. Steve Curran har emellertid en annan teori också. Han menar att det kan vara så att galaxerna innehåller kvasarer som var och en har ett supermassivt svart hål i sitt centrum. Varje svart hål skulle ha en massa på upp till en miljard gånger solens massa.

Material som dras in i ett sådant svart hål skulle bli ”superhett” på grund av friktionen och det skulle i sin tur ge upphov till intensiv ultraviolett strålning. Strålningen skulle kunna bli så stark att den sliter sönder väteatomerna och lämnar en soppa av fria protoner och elektroner.

Ett nytt teleskop som håller på att byggas i Australien ska ge bättre känslighet och då hoppas Steve Curran kunna avgöra vilken av teorierna som stämmer.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev