onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vass mussla tar över badplatser

Publicerad: 8 augusti 2013, 07:24

Den sprider sig snabbt och kan slå hårt mot industrier, kraftverk, fiske och friluftsliv. Nu finns den fruktade musslan i minst två svenska sjöar.


Vandrarmusslan, även kallad zebramussla, har hittats i sjöarna Glan och Roxen i Östergötland. Arten växer snabbt och kan lev i täta bestånd på upp till 10 000 individer per kvadratmeter, enligt Havs- och vattenmyndigheten (HaV).
I de stora sjöarna i USA och Kanada har vandrarmusslan skapat stora problem genom att till exempel kylsystem och vattenintag till kraftverk och industrier sätts igen. Även driften av slussar, bevattningsanläggningar och fiskodlingar kan påverkas.

Dessutom är musslan mycket vass och kan skada människor som badar.
– I början av juni fick vi tips från sommarboende vid sjön Glan om att de inte längre kunde använda sin badvik på grund av kraftig tillväxt av små musslor, att barnen skar sönder fötterna. I förra veckan kunde vi säkert fastställa att det rör sig om vandrarmusslan och att det rör sig om rikliga förekomster i Glan och enstaka individer även i Roxens utlopp, säger Erik Årnfelt vattenekolog på länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande från HaV.

Vandrarmusslan sätter sig på hårda underlag som sten och trä. Den kan därför slå ut andra, inhemska musselarter som helt enkelt blir överväxta av invaderande vandrarmusslor.
Arten härstammar från Kaspiska havet och dök först upp i Sverige i Mälaren på 1920-talet, dit den troligen hade kommit med fraktbåtar. Förra året hittades den i Bråviken.
Nu befarar Erik Årnfelt att vandrarmusslan ska etablera sig och sprida sig vidare i Sydsverige.
– Vi oroade för effekterna när vandrarmusslan etablerar sig i Motala Ström och Götakanal. Här kan den lätt sprida sig till stora delar av södra Sverige och det finns mycket slussar och andra konstruktioner som kan få problem, säger han.

Länsstyrelsen i Östergötland
och HaV ska nu följa upp utbredningen av fynden och arbeta för att minimera spridningen. Hav ger fyra tips på hur man kan begränsa spridningen:

- Rengör båtbotten noga innan du flyttar den till ett nytt vatten.
- Töm ut allt vatten ur båten eller kanoten.
- Torka fiskeredskap fullständigt innan de flyttas.
- Rapportera fynd.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev