måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vässa ljudet med en mikromikrofon

Publicerad: 13 januari 2009, 06:05

I nästan alla produkter där det finns en högtalare, kan funktionen bli bättre med en mikrofon


Alla apparater som ska avge ljud i bullrig miljö, skulle kunna anpassas för att återge ljudet bättre beroende på bullernivån. Ett spel, en navigatorkonsol eller något annat skulle störa omgivningen mindre om ljudet kunde anpassas efter omgivningens buller. Dånande ringsignaler från mobiltelefoner är bara ett exempel.

Även ljudupptagande utrustning kan förbättras. Fanns det tillräckligt små och tåliga mikrofoner skulle man kunna bygga in dem i till exempel en mobiltelefon och använda dem som en riktningskänslig array och eliminera störande ljud från sidorna. Andra produkter som kan dra nytta av mikrofonarrayer är bärbara filmkameror, headset och diktafoner som störs av buller från sidorna. Med signalbehandling och moderna algoritmer kan man skapa en mycket smal, riktad känsligshetslob. Förutsättningen för detta är att man kan hitta en liten och maskinlödbar mikrofon med goda, repeterbara prestanda.

Mikrofon i mikroskopisk kapsel.

En nyutvecklad liten mikrofon från Wolfson Microelectronics i MEMS-teknik (Micro Electromechanical Systems) är just detta. Inuti en liten plåtkapsel på cirka 5×4 millimeter sitter en mikrofon med membran i kiselnitrid.

Det är ingen överdrivet komplicerad krets, direkt.

Den är uppbyggd som en kondensatormikrofon med inbyggd förförstärkare som inte drar mer än 160 mikroampere vid 2,1 volts matning. Repeterbarheten i frekvensgång ligger inom +/– 1 dB inom frekvensområdet. Kiselnitrid fungerar bra tillsammans med CMOS och kräver inga nya processer vid tillverknignen, vilket borgar för låga priser. Själva höljet är intressant eftersom det kan utformas för att ge mikrofonen särskild frekvenskaraktäristik, ett mekaniskt filter, helt enkelt.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev