Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vassare vindkraft med touch av knölval

Publicerad: 27 November 2009, 11:42

Vindkraftverk kan öka produktionen med 20 procent. Allt som behövs är lite inspiration från knölvalen, enligt kanadensiska Whale Power.


Det var i en souvenirbutik i Boston som den kanadensiska biologiforskaren Frank Fish såg en skulptur av en knölval och började fundera på vad knölarna på framsidan av dess bröstfenor egentligen fyller för funktion.

Så här tänker sig Whalepower effektivare vindkraftverk.

Knölvalarna är kända för sin snabba manövreringsförmåga och efter några års forskning visade tester med en modell av fenan i en vindtunnel att det är just knöligheterna som hjälper valen att göra snabba, tvära vändingar. Knölarna minskar dessutom risken för stall, en effekt av när luftströmningen över till exempel flygplansvingar eller rotorblad störs och bildar virvlar.

WhalePower som drivs av Fish har nu börjat utveckla rotorblad till vindkraftverk med formen av knölvalsfenor som enligt företaget är både effektivare och tystare än vanliga släta vingar.

Först ut att använda industriella knölvalsfenor blir emellertid Envira-North Systems, ett kanadensiskt ventilationsföretag som tillverkar fläktar.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.