Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Västerås är Sveriges bästa energikommun – igen

Publicerad: 7 oktober 2016, 11:49

Två gånger under samma år har Västerås stad med liten marginal intagit förstaplatsen när Aktuell hållbarhet undersökt miljö- och energiläget i de svenska kommunerna. Grunden lades redan för tio år sen och nu är energi­effektivisering en självklarhet.


För ungefär tio år sen antog Västerås stad den förra energiplanen i politisk enighet. Det kommunala bostadsbolaget och fastighetskontoret knorrade och tyckte att åtminstone ett av målen var alltför ambitiöst och skulle bli svårt att nå. Det visade sig bli tvärtom. Istället för en minskning av uppvärmningsenergin med 15 procent till 2015 hade staden lyckats med 29 procent redan 2014.
– Det kändes lite trögt till en början och fanns nog rädsla i gruppen. Det kändes dyrt och svårt, vi hade ju inte jobbat så mycket med energieffektivisering för tio år sen, minns Johanna Olsson, en av stadens miljöstrateger och med särskilt ansvar för energifrågorna.
Samtidigt som energiplanen antogs satsade staden rejält med pengar. 100 miljoner kronor bara på fastighetssidan, i en stad som då huserade 133 000 invånare.
– För oss var lösningen att vi fick så mycket pengar, säger Johanna Olsson.

I dag bygger Västerås bara bostäder och lokaler som är rejält energisnålare än Boverkets krav. Förra energiplanen hade ett mål om minst 250 lågenergibostäder till 2012. Resultatet blev lite mer än 900 stycken. Två år senare hade ytterligare 450 tillkommit. Enligt Johanna Olsson har energiplanen och dess mål bidragit till ett ökat samarbete mellan förvaltningar och bolag.
Fastighetskontoret har också arbetat hårt för att synliggöra energiförbrukningen i den kommunala organisationen. Istället för att bara skicka en faktura kan verksamheterna se var förbrukningen är störst och sätta in åtgärder. Här finns också incitament för energieffektiviseringar. En rektor som lyckas sänka energikostnaden med 20 000 kronor kan använda pengarna för att köpa läromedel.
– Vi har jobbat mycket med optimering, till exempel av ventilation, så att vi inte krämar på kyla och värme samtidigt och på helger, berättar Thomas Pennanen, tillfällig fastighetsförvaltningschef.
En nackdel är dock att om lokaler, till exempel en skolas gymnastikhall, hyrs ut under en helg så måste servicetekniker dit för att tillfälligt ändra driftsinställningarna.
– Fast det sker bara några helger per år så det är fortfarande en stor vinst att optimera anläggningarna efter vardagsaktiviteterna, konstaterar han.

För att på ett systematiskt vis minska energiförbrukningen använder Västerås stad en rad verktyg. Varje fastighets energikartläggning utgör underlag när underhållsplanen signalerar byte eller renovering. Genom att strukturerat titta på fastigheten i dess helhet kan de mest lönsamma investeringarna göras.
Men vägen till Västerås energiseger går inte enbart via fastighetskontoret och bostäder. Utan en hög andel förnybart i fordonstankarna, 40 procent, och en avsevärd mängd solel skulle kommunen ha gått miste om ett poäng och hamnat på tionde plats.

Hur ligger din kommun till i rankningen av energikommuner? Titta om din kommun platsar på topp 50.

 

Vill du veta mer om Sveriges bästa energikommuner. Välkommen till konferensen Hållbar Kommun den 23 november. 

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.