Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Västerås får miljardlån för miljö och klimat

Publicerad: 5 september 2014, 09:26

Ett lån från Europeiska Investeringsbanken på 1,8 miljarder kronor ska hjälpa Västerås kommun att bygga upp hållbara system för sådant som avfallshantering och vattenrening.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 4 september.

Den kommunala infrastrukturen i Västerås ska rustas upp. Europeiska investeringsbanken, EIB, meddelade igår att banken kommer gå in med ett lån på 1,8 miljarder kronor för att finansiera många av de små och medelstora projekten.

Staffan Jansson (S), kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen, säger till Miljöaktuellt att Västerås är den första kommunen i Sverige som fått ett lån av det här slaget och att det möjliggör för många nya satsningar, inte minst på miljö- och klimatområdet.

– Västerås är unika i att ha fått ett sådan här lån, som dessutom är väldigt förmånligt. Vi har stora skulder, men med lånet får vi nu fått ett utrymme att vidta många olika sorters åtgärder.

Bland annat kommer pengarna gå till att stödja energi-, transport- och bostadsprojekt, men även vattenrening och avfallshantering samt anläggandet av nya cykelvägar, parker och grönområden.

Enligt ett pressmeddelande från EIB innebär förnyelse och upprustning av städer att de blir mer hållbara och konkurrenskraftiga och att de sociala och miljömässiga förhållanden för invånarna förbättras, något som sägs falla väl in under bankens strategiska mål.

Relaterat:
Skåne har inte råd med klimatanpassning.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.