Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Västkustens tång kan bli biogas

Publicerad: 30 Maj 2011, 09:32

Fyra kommuner hoppas kunna göra biogas av tång från badstränder.


Varje år rensas västkustens badstränder på tiotusentals ton tång som oftas samlas på hög. Nu inleder kommunerna Båstad, Halmstad, Laholm och Varberg ett samarbete som man hoppas ska leda till att tången blir råvara i biogasproduktion, uppger Ekot.

Tången är näringsrik, men eftersom den innehåller mycket sand och även tungmetaller som kadmium vill bönderna inte använda den till gödsling och att tippa den i havet kan ge syrebrist. Att göra biogas av den skulle därför kunna vara en bra lösning.
– Vi minskar belastningen av fosfor och kväve i havet. Vi får en bättre bottenmiljö nära sträderna, säger marinbiologen Lars Ohlsson som är miljöansvarig i Halmstads kommun till Ekot.

Flera problem återstår dock att lös, bland annat kring tekniska lösningar och eventuella föroreningar.
– Den får inte innehålla föroreningar som kan vara negativa för rötningen eller framförallt i resterna som man får vid rötningen. Då tänker jag mest på kadmium, säger Lars Olsson till Ekot.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.