Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Västkustfisk innehåller kemiska stridsmedel

Publicerad: 15 februari 2017, 15:16

En ny studie från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, visar att fisk och skaldjur vid Måseskärsvraken på Västkusten innehåller kemikalier från kemiska stridsmedel.


Det rör sig bland annat om det giftiga ämnet diphenylchlorarsine som tros komma från bomber som finns på ett 20-tal fartygsvrak som dumpades väster om Måseskär efter andra världskriget. I höstas analyserades rödtunga och havskräfta som visade sig innehålla kemikalier från de kemiska stridsmedlen. Undersökningar har tidigare visat på förhöjda halter av arsenik i området, troligen från senapsgas. Trots att Måseskär finns utpekat i sjökortet som olämpligt för fiske är det många som trålar här eftersom vraken fungera som rev dit fisk och skaldjur lockas.

– Det är allvarligt att vi hittat kemiska stridsmedel i fisk och skaldjur och i ett område där vi vet att det både pågår ett intensivt yrkes- och fritidsfiske. Vid trålning rörs även bottensediment upp som kan sprida de giftiga ämnena vidare, säger Christer Larsson på HaV.

Diphenylchlorarsine angriper i första hand slemhinnor och lungor och kan orsaka nysningar, hosta, huvudvärk, salivavsöndring och kräkningar hos människor. Även om ämnen inte uppmätts i skadliga halter bör de inte finnas i livsmedel menar HaV som menar att det bör införas fiskeförbud i området

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.