Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vätgas driver indisk trehjuling

Publicerad: 1 September 2009, 08:22

Trehjulingar är vanliga i Indien. De brukar drivas av mänsklig kraft eller bensin. Inte den här.


Indiska Mahindra blev känt för många i slutet av förra året när bolaget pekades ut som Volvo-spekulant. Planerna förnekades och Mahindra återgick till – bland annat – att utveckla Hy-Alfa, en vätgasdriven trehjulig minilastbil. Fordonet som även ska säljas i en tresitsig version visades upp under World Hydrogen Technologies Convention som hölls i New Delhi mellan 26 och 28 augusti.

Hy-Alfan har en 396 kubikcentimeter stor förbränningsmotor på 4,5 kW som drivs med komprimerad vätgas lagrad under fordonets flak. Det är alltså inte fråga om ett bränslecellfordon.

– Hy-Alfan är det första fordonet i sitt slag i världen. Den går på enbart komprimmerad vätgas och är byggd för nollutsläpp vilket gör den till ett nöje att köra på igenkorkade stadsvägar, säger Mathew Abraham, forskningschef på Mahindra i ett pressmeddelande.

Vätgasdrivna förbränningsmotorer diskuterades flitigt som ett alternativ, främst under 90-talet. Bland annat BMW och Ford har ägnat sig åt utveckling av konceptet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.