Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vätgas kan bli ett av EU:s största projekt i historien

Publicerad: 25 juni 2020, 09:16

Fossilfri vätgas producerad av vind- och solenergi är EU:s stora framtidsprojekt.

Foto: Fredrik Sandberg och Pontus Lundahl TT samt Emma Grimberg Mostphotos

Den senaste veckan har en rad läckta dokument och versioner av EU-kommissionens kommande vätgasstrategi cirkulerat på bloggar och nyhetssajter som bevakar EU-politiken i Bryssel. Officiellt ska den nya strategin presenteras om ett par veckor, men redan nu står det klart att kommissionens förslag handlar om ett av de största projekten i unionens historia.


I läckta dokument inför lanseringen av EU-kommissionens vätgasstrategi den 8:e juli lyfts strategin fram som avgörande för att nå uppsatta mål i klimatpolitiken. Det som dock kommer att leda till heta diskussioner är att kommissionen i den senaste läckta versionen för en diskussion om att vätgas producerad av fossila råvaror kommer att spela en roll i övergången till fossilfri vätgas producerad av vind- och solenergi. 

Det främsta målet med den kommande strategin är att snabbt få till en storskalig industriell produktion av vätgas genom elektrolys, och därmed snabbt kunna sänka priset för ett fossilfritt energislag som kan användas för uppvärmning, industriell produktion och inte minst inom transportsektorn, som har få andra alternativ till fossilfria alternativ. 

Det första målet som sätts i strategin är att EU år 2025 ska producera minst fyra gigawatt vätgas uteslutanden från förnybara energikällor. Detta ska sedan vara tiodubblat till år 2030. 

”Vätgas från rena källor ska bidra med utsläppsminskningar före 2030 bana väg för en klimatneutral ekonomi år 2050 genom att ersätta fossila bränslen i de sektorer som har svårast att ersätta det fossila, såsom järn- och stål- och kemikalieindustrin” skriver EU-kommissionen i dokumentet. 

Det här kommer förstås att kosta. Fram till år 2030 uppskattar kommissionen att det behöver investeras 130-150 miljarder kronor i de anläggningar som genom elektrolys producerar vätgas. Det innebär i sin tur investeringar i vind- och solenergi på 500-1 500 miljarder kronor för att producera den el som behövs, cirka 50-75 gigawatt. 

Den totala notan för en vätgasrevolution inom EU beräknar kommissionen till 1 800 miljarder kronor till år 2050.  

Läs läckt dokument om EU:s vätgasstrategi  

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.