måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vätgastrassel slår mot Köpenhamnsmötet

Publicerad: 6 oktober 2009, 04:30

15 vätgasbilar i tid för Köpenhamnsmötet skulle det bli. Trassel med pengar krymper flottan rejält.

Ämnen i artikeln:

Cop 15Köpenhamnsmötet

De danska myndigheternas planer på att låta 15 vätgasbilar trafikera Köpenhamnsvägar under klimatmötet har kört i diket. När deadline nås i november kommer bara åtta bilar att finnas tillgängliga. Det rapporterar the Copenhagen Post Online.

Norska Think skulle leverera 13 av bilarna medan franska Mega skulle tillhandahålla två arbetsfordon. Think-bilarna skulle förses med vätgasdrift med hjälp av bränsleceller från H2 Logic. Enligt planerna skulle Think själva bygga om bilarna men till följd av företagets ekonomiska problem har istället H2 Logic fått i uppdrag att installera bränslecellerna.

– Men det är inte ett arbete vi vill ägna oss åt långsiktigt. Vi producerar inte bilar, vi producerar bränsleceller åt biltillverkare, säger Jacob Krogsgaard, vd på H2 Logic till danska Ingenjören.

Resultatet av problemen är att de 15 bilarna nu istället ska bli åtta; sex från Think och två från Mega.

För att kompensera för de färre vätgasbilarna uppges staden köpa ytterligare 25 elbilar, skriver Copenhagen Post Online. Ett långsiktigt mål om att 85 procent av medborgarnas fordon ska drivas elektricitet eller vätgas 2015 ligger kvar oförändrat, skriver tidningen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev