Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vatikanen behöver en vassare byrå

Publicerad: 19 Mars 2009, 06:10

En av världens största och rikaste organisationer håller på att totalt förlora greppet genom PR-tabbar. Hur är det med it-strategin egentligen?


2000 år är ingen dålig livslängd för en multinationell verksamhet som dessutom tillhandahåller en virtuell produkt. Tidigare tiders absoluta marknadsdominans har dock börjat eroderas av andra strömningar och andra organisationer som marknadsför liknande produkter. ”Never change a winning horse” gäller inte längre för den här typen av verksamhet. Istället för att ägna sig åt rationell kundvård drömmer man sig tillbaka till den gyllene tid då man hade monopol på åsikter och vägrar hänga med i utvecklingen.

Vi ska här inte alls diskutera själva produkten man marknadsför, tron, utan bara ägna oss åt organisationens IT-strategi och marknadsföringsmetoder.

Mänskligheten har gått från upplysningstid till upplysningstid. Vetenskapen är idag odelbar från vardagsmänniskan. Snart har varenda presumtiv katolik tittat i ett mikroskop och ett teleskop. De ovetenskapliga grodorna fortsätter ändå hoppa ur påvestolen. Har man rykte som ofelbar vill det till att man vårdar det ryktet och använder det klokt i media, annars kan kunderna börja tvivla.

Vatikanen och Galileo – tro mot vetenskap

Turerna kring Galileo Galilei har varit många de senaste hundra åren men det först de senaste decennierna som det börjat hetta till ordentligt. Samtidigt har det velats ordentligt.

I december 2008 medgav Påven Benedict XVI att Galileo var en hyvens karl trots allt och att det är bra med nya upptäckter. Men han hade det inte lätt. Historien om hans upptäckt och att han förklarades som kättare av inkvisitionen för exakt 400 år sedan är välkänd.

Han fick lida i husarrest för resten av sitt liv, men Vatikanen höll fast vid sin utsago ändra tills en påve med lite ruter i, Johannes Paulus II vågade säga ifrån 1992 och medge att inkvisitionen nog hade haft fel. Johannes Paulus var alla tiders mest omtyckte påve, eftersom han införde en massa nyheter i den katolska kyrkan och minskade byråkratin högst betydligt.

Så kom påven Benedict XVI, ofelbar som han är, och vidhöll att inkvisitionen haft rätt ändå och att domslutet varit ”rationellt och rättvist” i ett tal han höll 1990 innan han blev påve. Uppenbarligen fick han utstå mycket kritik för detta. Det gick så illa så att när påven skulle hålla ett tal i det italienska La Sapienza University i januari 2009 möttes han av så många protester att han beslutade att ställa in talet. Universitetet protesterade officiellt med orden ”Påven Benedicts syn på Galileo har förolämpat och förödmjukat oss”.

Han pallade uppenbarligen trycket ända fram till 21 december 2008, när han medgav "…There is therefore a friendship between faith and science, astronomy and faith. If the heavens, according to the beautiful words of the psalmist, ‘proclaim the glory of God’ (Psalm 19[18]:2), then the laws of nature, which over the course of the centuries many men and women of science have helped us to understand better, are also a great stimulus to contemplate with gratitude the works of the Lord." Det kanske hjälpte till att UNESCO hade förklarat 2009 för Astronomins världsår.

Studenterna vid La Sapienza höll i samband med detta fyra protestdagar. Första dagen ägnade man sig åt en anti-prästerlig måltid bestående av bröd, fläsk och vin. I matsalen hade man hängt upp en banderoll på vilken det stod: ”Kunskapen behöver varken fäder eller präster”. Vatikanradion var inte road och meddelade att denna protest hade något censoriskt över sig.

Vatikanen ska för övrigt snart publicera hela texten kring Galileos rättegång, som hittills varit ofullständigt känd, och dessutom varit på vandring ute i Europa.

Vatikanen och Darwin

Vatikanen höll nyligen en femdagars kongress för att uppmärksamma at det var 150 år sedan Charles Darwin gav ut sin bok ”Om arternas uppkomst”. Märkligt, kan man tycka för en organisation som håller så hårt på att allting är skapat av en intelligent varelse. Men den förre påven Johannes Paulus II luckrade upp dogmatiken och sade att utvecklingsläran ”var mer än bara en hypotes”. Avsikten med konferensen är att på nytt studera verk av några stora tänkare vars idéer har utmanat den religiösa tron, Galileo Galilei och Charles Darwin.

En mängd vetenskapsmän, teologer och filosofer samlades vid det berömda Pontifical Gregorian University i Rom för att diskutera hur Darwins teori kan sammanläkas med den katolska tron. Notera att Vatikanen aldrig fördömt darwinismen, så som man gjorde med Galileo Galileis upptäckt.

Intelligent skapelse allt mindre trolig

Skapelsetron har fått sig en allvarlig knäck, vare sig man vill tro det eller ej.

Ett vetenskapligt motargument mot teorin om intelligent skapelse som biter hårt är att de flesta organismer är tämligen misslyckade på många punkter. Skulle en allsmäktig, ofelbar Gud ha skapat organismerna skulle han inte ha gjort så uppenbara misstag och skapat meningslösa kroppsdelar.

Professor Francisco Ayala, en ledande amerikansk biolog avser att berätta för kongressdeltagarna att den så kallade teorin om intelligent skapelse är behäftad med brister. ”Organismernas konstruktion är inte direkt vad man kunde förvänta sig av en intelligent konstruktör. Istället är de ofullständiga, eller något ännu värre. Defekter, dysfunktoner, underligheter, meningslöshet och grymhet är ett genomgående drag i hela den levande världen.”

(Hej digga digga dej, digga Darwin. Denne man, som sammanhanget fann.)

Omedvetenhet om Internet

Även om Vatikanen har en av de vackraste webbplatserna på Internet så tycks organisationen självt vara tämligen omedveten om hur detta medium fungerar och används.

Det visade sig när Påven i januari 2009 ”av misstag” hävde exkommunikationen av den brittiske biskopen Richard Williamson som påstått att gaskammare aldrig användes i tyska förintelseläger, som då varit avstängd i 20 år. Hans skäl till denna märkliga förnekelse ska vi inte debattera här, utan endast det faktum att han gjorde ett nytt uttalade i samma riktning på svensk TV i november 2008. Detta inslag var känt och fanns tillgängligt på Internet men uppmärksammades aldrig av Vatikanen. En enkel sökning med Google var allt som hade behövts.

Påvens uttalande ”Man har talat om för mig att genom att använda den information som finns tillgänglig på Internet så hade vi kunnat upptäcka problemet tidigare” gör att man som utomstående bedömare undrar hur det är ställt med IT-medvetenheten. Han verkar emellertid villig att lära av denna IT-incident när han säger ”Jag har lärt mig läxan att påvestolen i framtiden måste ägna denna nyhetskälla mera uppmärksamhet.”

För en världsomspännande organisation borde medlemsvärvning vara en tung del av verksamheten. Annonseringen på Internet är dock minimal och man förlitar sig mest på rekommendationer. När andra globala organisationer som har liknande intressen annonserar för fullt på Internet är det beklagligt att Vatikanen inte valt en liknande värvningsstrategi.

Vatikanen och HIV

Antalet medlemmar har sjunkit i världen under många år, utom, tycks det i Afrika. Där har antalet medlemmar tredubblats under de senaste 25 åren, från 55 miljoner till nästan 144 miljoner personer, vilket är 17 % av kontinentens hela befolkning. Afrika har också ungefär en tredjedel av alla världens HIV-offer.

Därför var det illa valt av Påven att göra ett så ovetenskapligt uttalande som han gjorde nyss, när han kom till Kamerun i mars. Vi känner redan till Vatikanens inställning till kondomer, men att vidhålla detta i Afrika, motarbeta all modern vetenskap och påstå att HIV och Aids ”är en tragedi som inte kan övervinnas enbart med pengars hjälp, ej heller genom utdelning av kondomer. Detta kan till och med öka problemet.” är grovt otaktiskt.

Det fungerar inte PR-mässigt att påstå en sådan sak när vetenskapen redan klarat ut smittvägarna för HIV. Att dessutom vägra inse att det är på detta sätt som mänskligheten förökar sig, ökar inte tilltron till Vatikanens världsuppfattning.

Begreppsförvirring kan skada organisationen

I ett nytt dokument definierar Vatikanens sin syn på bioetiska frågor som provrörsbefruktning, embryoadoptioner och dagen-efter-piller.

Att Vatikanen inte gillar stamcellsforskning som använder mänskliga embryon är väl ingen överraskning, men nu har man presenterat sin syn på allt som har med bioetik att göra i dokumentet Dignitas Personae och det är en hel del i den moderna forskningen och medicinen som man har problem med.

Ett sådant område är provrörsbefruktningar. Här anser Vatikanen att det inte får fungera som ersättning till samlag, inom äktenskapet förstås, och det bör därför undvikas. En ytterligare anledning till att provrörsbefruktning inte ska användas är att det skapas en mängd embryos som inte används vilket Vatikanen ser som liv som inte får chansen att bli människor. Att använda embryona i stamcellsforskning är det samma som abort och därmed en synd enligt Vatikanen. Ett specialfall är om stamcellsforskningen lett fram till skapandet av vaccin. Vatikanen fördömer då fortfarande de forskare som tagit fram vaccinet, men menar att föräldrarna inte begår någon synd om de ger vaccinet till sina barn så länge de påpekar att de protesterar mot sättet vaccinet tagits fram.

Vatikanen har också breddat sin syn på vad som är abort till att även omfatta användandet av dagen-efter-piller.

Ändå måste man med katolicismens egen logik kunna sluta sig till att det var Skaparen som skapade, om inte själva dagen-efter-pillret, så hjärnan som tänkte tanken att framställa ett sådant piller, kom på möjligheten att bota sjukdomar med stamceller och att ge barnlösa barn genom provrörsbefruktning, såväl som heliocentriciteten. Ingen annan än Skaparen själv är skyldig. Om man inte reder ut problem runt allsmäktigheten kan det få grava marknadsmässiga återverkningar.

Man kan sammanfatta det som att Vatikanen numera har ganska dålig omvärldskoll. De saknar en framtidssäker policy, utan vilken de riskerar att förvandlas till ett museiföremål.

Vatikanen behöver en bra byrå, helt enkelt!

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.