Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vatikanen fördömer provrörsbefruktning

Publicerad: 15 December 2008, 09:22

Ett nytt dokument definierar Vatikanens syn på bioetiska frågor som provrörsbefruktning, embryoadoptioner och dagen-efter-piller.


Att Vatikanen inte gillar stamcellsforskning som använder mänskliga embryon är väl ingen överraskning, men nu har Vatikanen presenterat sin syn på allt som har med bioetik att göra i dokumentet Dignitas Personae och det är en hel del i den moderna forskningen och medicinen som Vatikanen ser problem med.

Ett sådant område är provrörsbefruktningar. Här anser Vatikanen att det inte får fungera som ersättning till samlag, inom äktenskapet förstås, och det bör därför undvikas. En ytterligare anledning till att provrörsbefruktning inte ska användas är att det skapas en mängd embryos som inte används vilket Vatikanen ser som liv som inte får chansen att bli människor. Att använda embryona i stamcellsforskning är det samma som abort och därmed en synd enligt Vatikanen.

Ett specialfall är om stamcellsforskningen lett fram till skapandet av vaccin. Vatikanen fördömer då fortfarande de forskare som tagit fram vaccinet, men menar att föräldrarna inte begår någon synd om de ger vaccinet till sina barn så länge de påpekar att de protesterar mot sättet vaccinet tagits fram.

Vatikanen går inte så långt som att säga att ett embryo är en person, men anser att det har ”samma värdighet som en person”.

Några aktivister har börjat propagera för att det ska gå att adoptera överblivna embryon som då används av andra som vill ha barn. Det skulle få ner mängden embryon som inte används, men Vatikanen tycker inte det är bra idé heller utan ser helst att provrörsbefruktning upphör helt.

Vatikanen har också breddat sin syn på vad som är abort till att omfatta även användandet av dagen-efter-piller.

Johanna Alskog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.