söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Våtmarkernas kolupptag minskar radikalt

Publicerad: 24 augusti 2022, 09:18

våtmarkernas kolupptag kan minska radikalt vid klimatförändringar och ökade temperaturer under sensommaren. Foto: jojoo64

En ny studie från Lunds universitet visar att våtmarkernas kolupptag kan minska radikalt om klimatförändringarna leder till ökade temperaturer under sensommaren. Resultatet kan bli användbart när det kommer till att undersöka hur effektivt det är att återskapa våtmarker som klimatåtgärd.

Ämnen i artikeln:

Forskning

TQ


En ny studie från Lunds universitet visar att våtmarkernas kolupptag kan minska radikalt om klimatförändringarna leder till ökade temperaturer under sensommaren. Studien visar att kopplingen är mycket betydande mellan kolupptag och säsongsvariationer i lufttemperaturen. Här framkom ett betydligt starkare samband än när forskarna enbart studerade årsmedelvärden i lufttemperatur.

”Om uppvärmningen sker under tidig sommar har det en positiv effekt på växternas produktivitet och nettokolupptaget kan bibehållas eller rent av öka. Men om den i stället sker under sensommaren kan det leda till sjunkande grundvattennivåer, ökad markrespiration och minskat kolupptag”, säger Patrik Vestin, naturgeografiforskare vid Lunds universitet i en kommentar.

Nordliga våtmarker har under tusentals år ackumulerat kol från atmosfären och därigenom haft en kylande effekt på klimatet. De nya resultaten kan bli användbara när det kommer till att undersöka hur effektivt det är att återskapa våtmarker som klimatåtgärd. Nyttan av våtmarker i områden som i framtiden har torka på sensommaren är sannolikt mindre än vad man tidigare trott. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev