måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vattenbrist i Europa 2050

Publicerad: 22 augusti 2022, 09:16

Vattenbrist och torka kommer bli allt vanligare i Europa. En uttorkad flod i Portugal. Foto: Serhiy Stakhnyk

Vattenbrist kommer slå hårt mot Europa framöver och det kan även komma att påverka svenska företag när priserna för varor från drabbade länder går upp.

Ämnen i artikeln:

VärldsnaturfondenWWFKlimatanpassningKlimatpolitik

TQ


Enligt en analys som Världsnaturfonden WWF har tagit fram kommer 17 procent av Europas invånare och 13 procent av BNP att ha stor risk att påverkas av direkt vattenbrist 2050. Flera europeiska länder har i år drabbats hårt av torka, låga vattennivåer och historiska värmerekord. Analysen visar dock att det kan bli än värre.

”Sommarens torka i Europa visar återigen hur en ökad vattenbrist kan slå mot människor, ekonomier och samhällen. Vår analys pekar på att läget kan bli långt värre framöver. Det går inte längre att blunda för riskerna, vi behöver brådskande åtgärder här och nu,” säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF i en kommentar.

Analysen visar vilka regioner som kommer att drabbas värst. Södra Spanien, Grekland och Turkiet är regioner som redan i dag lider av torka. Tre fjärdedelar av befolkningen i dessa regioner kommer riskera att få vattenbrist. Detta kommer inte enbart påverka dessa länder utan priserna för varor från dessa länder riskerar att gå upp, vilket även kan påverka svenska konsumenter och företag. Enligt WWF är friska floder en nyckel till att bygga motståndskraft och anpassa sig till klimatförändringarnas effekter.

”Politiker, företag och investerare behöver agera. Förutom att fasa ut fossila bränslen så snabbt som möjligt, behöver vi ansvarsfull vattenförvaltning och naturbaserade lösningar som håller vatten kvar i landskapet. Här kan alla dessa grupper påverka inom sina respektive områden” säger Marcus Öhman i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev