Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vattenfall drar ner på kolkraften

Publicerad: 27 oktober 2015, 07:02

Två av de sex produktionsanläggningarna på värmekraftverket Jänschwalde kommer att hamna i Tysklands effektreserv, för att sedan stängas ned helt till år 2023.


Vattenfall har träffat en överenskommelse med den tyska regeringen om att avveckla 1 000 MW brunkolskapacitet. Det här motsvarar åtta miljoner ton CO2-utsläpp, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Det handlar om två anläggningar om vardera 500 MW på kraftvärmeverket Jänschwalde som ligger nära gränsen mellan Tyskland och Polen. Jänschwalde är Tysklands största brunkolseldade kraftvärmeverk. Det har sex block på vardera 500 MW.

Under en övergångsperiod kommer de två anläggningarna användas som effektreserv för att garantera leveranssäkerheten. Planen är att de kommer tas ur reguljär drift under 2018 och 2019 för att stängas ned helt 2022 och 2023.

Flera andra bolag har liknande överenskommelser på gång. Brunkolsproducenterna kommer att ersättas för de anläggningar som hamnar i effektreserven.

____

Läs också: Regeringen oenig med Riksrevisionen om Vattenfall

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.