Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vattenfall i jätteaffär

Publicerad: 23 Februari 2009, 09:24

Den statliga energijätten Vattenfall går samman med holländska Nuon. Det är en av de största affärerna i svensk historia.


Vattenfall har lagt kontaktbud värt 8,5 miljarder euro, motsvarande 95 miljarder kronor, på holländska branschkollegan Nuon. Målet är att “skapa ett ledande europeiskt energibolag”, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Samgåendet är också ett steg i att påskynda omställningen mot förnyelsebara energikällor.

– Nuons högt ansedda kompetens inom förnybar energi och ren energiteknik utgör ett mycket värdefullt komplement till våra egna resurser. Detta kommer att skynda på genomförandet av Vattenfalls strategi att producera ren energi, kommenterar Vattenfalls vd Lars G Josefsson.

Investeringar i vindkraft till havs kommer att vara en av de främsta prioriteringarna, framhåller Vattenfall. Det innebär att  stora befintliga vindkraftsparker som Egmond aan Zee (Nuon), Lillgrund och Kentish Flats (Vattenfall) kommer att utvidgas. Det sammanslagna bolaget har som mål att år 2015 producera 15 TWh vindkraft, jämfört med 2,5 TWh idag.

Omfattande FoU-investeringar ska även göras i andra källor till ren energi, som  solceller och vågkraft. Utvecklingen av så kallade CCS-teknik, som avskiljer och lagrar koldioxid, ska också intensifieras.

– I Vattenfalls planer ligger att sänka koldioxidutsläppen kraftigt från Nuons nuvarande produktion till år 2020, genom att bland annat byta ut fossila bränslen mot biobränsle samtidigt som de investerar offensivt i annan förnybar produktion. Redan idag är det sammanslagna Vattenfall/Nuon det största bolaget i Europa på havsbaserad vindkraft och ytterligare utbyggnad av vind ligger i planerna, säger Maud Olofsson i en kommentar till affären.

Men alla är inte lika positiva till Vattenfalls expansion. Elhandelsbolaget Telge energi, exempelvis.

– Med de här stora pengarna skulle de kunna göra mycket på förnyelsebara bränslen. Jag är förundrad över att Vattenfall investerar så stort i kolkraft genom köpet, säger Johan Öhnell, vd på Telge energi, till Di.se.

Öhnell tror inte att miljöhänsyn ligger bakom affären.

– Vattenfall vill växa. Det här är ett sätt att gå vidare ut i Europa. Man tar marknadsandelar i Europa, det är det man är ute efter, säger Johan Öhnell till Di.se.

Parterna har kommit överens om att Vattenfall inledningsvis förvärvar 49 procent av aktierna och resterande 51 procent kommer att förvärvas under de kommande sex åren, enligt fastställda villkor.  Även vid 49 procents ägarandel har Vattenfall den operativa kontrollen.

Budet ska nu godkännas av Nuons aktieägare. Styrelse och ledning i Nuon rekommenderar aktieägarna varmt att godkänna budet.

Nuon har mer än tre miljoner konsument- och företagskunder och över 10.000 anställda i Nederländerna, Belgien och Tyskland. Nuons nätbolag Alliander ingår inte i affären.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.