söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vattenfall investerar dubbelt så mycket i fossilkraft som vindkraft

Publicerad: 8 augusti 2013, 06:24

Det statliga energibolaget når bara en tredjedel av sitt eget vindkraftsmål till 2015 när lönsamhet går före miljöhänsyn.


Efter det just nu så omdiskuterade köpet av energibolaget Nuon skärpte regeringen miljökraven på Vattenfall. De nya ägardirektiven krävde, förutom lönsamhet, att bolaget skulle vara bland de ledande i utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion i all sin verksamhet, inte bara den i Sverige som tidigare.
Det ledde till att Vattenfall planerade att öka investeringarna i vindkraft till nära 40 miljarder i vindkraft fram till 2013, men nu visar en granskning gjord av SVT att företaget med ett år kvar bara har byggt vindkraft för ungefär halva den summan och under samma tid investerat mer än dubbelt så mycket, 44 miljarder, i fossilkraft.

När Nuonaffären presenterades 2009 sade Vattenfall att man skulle vare uppe i 15 terawattimmar vindkraft till 2015, men i dag säger företaget att det bara blir en tredjedel av det, uppger SVT.
Vattenfalls vice vd Torbjörn Wahlborg kommenterar detta faktum så här i en intervju med SVT:
– På en marknad där man har ett elproduktionsöverskott så behövs det inte ny produktionskapacitet.
På reporterns följdfråga om det inte behövs förnyelsebar el ur miljösynpunkt svarar Torbjörn Wahlborg att man kan "diskutera huruvida förnyelsebar el ska ersätta andra kraftslag". I stället framhåller att bolaget tar sitt ansvar gentemot aktieägarna att göra lönsamma investeringar.
Avslutningsvis frågar SVT:s reporter om uppdraget från ägaren innebär att bolaget måste dra ner på vindkraftsinvesteringarna.
– Vi måste anpassa oss till den ekonomiska verkligheten, säger Torbjörn Wahlborg till SVT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev