Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vattenfall öppnar för mer kolkraft

Publicerad: 28 maj 2012, 07:34

Vd Øystein Løseth meddelar att han inte utesluter nya kolkraftverk.


Det är i en intervju i SvD som Øystein Løseth säger att han inte utesluter nya kolkraftverk för Vattenfall. När han får frågan om han fortfarande tror på idén med koldioxidlagring svarar han att den tanken inte är död och att det byggs nya kolkraftverk i hela världen.
– Vill man ta vara på klimatet och inte släppa ut någon koldioxid måste man finna en lösning för kolkraftverken. Ett sätt är att inte bygga dem, ett annat är att ha CCS-system, säger han till SvD.

SvD frågar också om Vattenfall är beredda att bygga ut ny kolkraft om man får CCS-tekniken att fungera.
– Det blir en kommersiell värdering. Som vi ser det har vi mycket kol i Europa, mycket kol i världen, och att ersätta den med allt möjligt annat blir dyrt. Kan man då leda ned koldioxiden i backen i stället är det antagligen en god lösning.

Øystein Løseth säger också att han tror att Vattenfall fortsätter inblandningen av biobränsle i kolkraftverken och att man enkelt kan komma upp i 30-40 procent och så småningom kanske till och med 50 procent – men att detta kommer att ta tid.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.